Öğretmenler Günü

YAYINLAMA: 23 Kasım 2020 / 18.33 | GÜNCELLEME: 23 Kasım 2020 / 18.33

1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerini Latin alfabesi almıştır. Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okur yazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır.

24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mekteplerinde yaşlı, genç, çocuk, kadın demeden herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir.

Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri 24 Kasım Öğretmenler Günü  olarak kutlanmaktadır.

Her yıl gerek siyasi kesimlerce verilen vaatler, gerekse toplumun çeşitli kesimince yapılan methiyeler genellikle havada kalmaktadır. Söz ağızdan çıkıp gitmekte, sözü sahibi bile sahiplenmemektedir. Bu yıl da eminim yine birçok sözler verilecek, kulama mesajları yayınlanacak birkaç gün sonra herkes tarafından unutulacaktır. 

Yine merak ediyorum.

Muhalefet çıkıp öğretmenlere, öğretmenler gününde bir maaş ikramiye verilmelidir diyecek mi? İktidar partisi ilk yüz günlük programı içerisine koyduğu öğretmenlere 3600 ek göstergeyi vereceğiz diyecek mi? Öğretmen açlık sınırına yakın bir ücretle çalıştırılmaya devam edecek mi?  Ücretli, sözleşmeli, kadrolu, başöğretmen gibi statüde çalıştırılan öğretmenlerle ilgili lehine bir düzenleme yapılacak mı? Hızla özelleşen eğitim sistemimizde devlet okullarında eğitim kalitesini artırıcı çalışmalar samimi bir şekilde yapılacak mı? Gerek özelde, gerekse kamuda çalışan öğretmenler hak ettiği ücreti alıp, hak ettiği değeri görebilecek mi? Toplum geleceğini, her şeyimiz olan çocuklarımızı emanet ettiği öğretmenlerimizde kusur aramaya devam edecek mi? Çokta bir şey değişeceğini açıkçası bu düzende umut edemiyorum.

Dilerim yine her şey pencerenin buğusuna yazılmaz.

Bir öğretmen olarak biliyorum ki, bizleri mesleğe bağlayan ne siyasilerin boş vaatleri, ne birilerinin söyleyeceği süslü kelimeler. Bir öğretmenin eseri öğrencisidir. Öğrencisini toplumda iyi bir yerde görmek, ülkesini kalkınmış ülkeler arasında, demokrasi, barış ve huzur içinde bulmak bir öğretmenin alacağı en büyük ödüldür.

 ‘’Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrası için ağaç dik, yüz yıl sonrayı düşünüyorsan, insan yetiştir.’’  İnsan yetiştirmek istiyorsan bir toplumun geleceğini inşa eden öğretmenlerimize hak ettiği değeri vermek gerekir.

Başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere ebediyete ermiş tüm öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, mesleğini layıkıyla yapmaya çalışan, bu toplumu güzel günlere taşımak için mücadele öğretmenlerimizin, öğretmenler gününü kutluyorum.

Öğretmenler Günü