Homurdanmadan olmaz!..

YAYINLAMA: 07 Aralık 2020 / 21.14 | GÜNCELLEME: 07 Aralık 2020 / 21.14

Dijital pazarda hiçbir anlam ifade etmeyen bu kelimeyi ben şöyle özdeşleştiriyorum.

İnternetten yapılan bazı alışverişlerden sonra satın almış olduğunuz o sanal mağaza size bir değerlendirme sunmaktadır. Bu değerlendirmeleri bazı firmalar kısa öz bazı firmalar ise detaylı yapmaktadır.

Kısa ve öz sorulara genelde tüketiciler pozitif cevap verirken uzun sorulara ise, cevap vermek istememektedirler. Tüketicinin alışveriş memnuniyeti iyi olsa bile negatif cevaplar verebiliyor. Yapılan istatistikler bu yöndedir. Bir de bunlara farkında olmadan, bilmeyerek yapılan yanlışlıklar var. Böyle bir yanlışlığa örnek verecek olursak size, bir arkadaşımın alışveriş deneyimini ve satıcının ne kadar zor durumda kaldığını anlatmak isterim.

Bir müşteri, almış olduğu ürün için sipariş sonrası yaptığı alışverişi değerlendirirken şöyle cevap verir: “Ürünün kalıbı dar geldi, bu nedenle ben de iade yaptım. Bir üst bedenini aldım siz de bir üst bendeni alın” deyince bu yoruma istinaden o ürünü satın alan iki yüz kişi bir beden büyük ölçüde ürün almıştır ve alınan iki yüz tane ürün iade edilmiştir. Ürünün ölçüsü aslında doğrudur, herhangi bir sorunu yoktur, dolayısı ile hem satıcı hem müşteriler mağdur olmuştur. Bu durumu bir varsayım olarak değerlendirirsek, müşteri kendi vücut oranını, proporsiyonunu bilmeyerek hareket etmiştir. Ya da işin içinde birbirlerine rekabetçi firmaların farklı davranış şekilleri de olabilir.

Satış sonrası deneyimler çok önemlidir. Parmaklarımızın ucunda olan iki satır değerlendirmeyi net bir şekilde yapmamız gerektiği, zamanımız o an yoksa dahi sonraya bırakılıp cevaplandırılması sanal alışveriş yapan herkes için önemlidir.

Satıcıların ise ürün bilgisini daha detaylı yapmaları gerektiğini belirtmek isterim. Bu konuya da bir örnek verecek olursak bir gözlük firması sanal mağazasında yapay zeka yazılımı kullanarak müşterinin oturduğu yerden almak istediği gözlüğü ekrana bakınca kendisine yakışıp yakışmadığını beğenip beğenmediğini deneyimlediği bir ekran yapmışlardır.

Araştırmacılar, globalleşen dijital pazardaki net tepkiler ve pozitif geri beslemeler alışveriş yapacak olan bir sonraki müşterinin daha mutlu alışveriş yapmasını ya da daha iyi değerlendirme yaparak alışveriş yapmasını sağlayacağını ifade etmektedirler.

Pandemiden dolayı evimizde kaldığımız şu günlerin bir an önce bitmesini temenni ediyorum

Sağlıkla kalın.

Homurdanmadan olmaz!..