Mesleki yozlaşma kavramının devamından...

YAYINLAMA: 17 Haziran 2021 / 20.35 | GÜNCELLEME: 17 Haziran 2021 / 21.05

Hayat bilinmezlere gebe, içi karanlık uzun bir tüneldir, öğretmenler ise ışığıdır aydınlığa gidenlerin....

Bu hafta meslek deyince aklımızda beliren ilk mesleklerden, öğretmenlik mesleği ve mesleğin zaman içerisindeki evrilimlerinden, toplumsal yapılanmadaki öneminden, yozlaşma kavramının meslek üzerindeki neticelerinden bahsetmeye çalışacağız.

Öğretmenlik mesleği, birden fazla boyutu olan, eğitim öğretim sürecinin ilk basamağından başlayıp bu süreç tamamlanıncaya kadar çocuklarla, gençlerle iletişim içinde olan, sosyal etkileşimi yoğun bir meslektir. Toplumu inşa edecek bireyleri, bu bağlamda toplumu inşa edecek olan en önemli meslek gruplarından biridir. Teorik bilgi verilmesi, öğretim fonksiyonu dışında, mesleğin eğitim işlevi de oldukça hayatidir. Özellikle çocuk eğitimi ailede başlasa da blr süre sonra çocuğun en çok vakit geçirdiği yer okul olacak, yaşamsal sürecinde ilk kez temas edip öğreneceği birçok olgu okul hayatında ortaya karşısına çıkacaktır. Lise, üniversite eğitimi de baz alındığında, birey birbirinden farklı yüzlerce insan profili ile eğitim öğretim kanalı vesilesi ile tanışmış olacaktır. Özellikle çocukluk ve ergenlik çağında belirginleşen rol model alma davranışı bakımından, mesleği icra eden bireylerin tutumu davranışı, öğrenciye, olaylara, insanlara yaklaşımı da önemlidir.

Sınav sistemleri bakımından yeterli görülen puanları almak dışında, mesleği icra edecek bireylerin, mesleğin olgunluğunu ve duruşunu taşıması gerekmektedir. Fakat bu kısıtlı sürelere tabi, mülakat sistemleri ya da eleme yöntemleri ile mümkün kılınamayacaktır. Bu yöntemlerin şeffaflığı da ayrıca bir tartışma konusu yaratmakta, konunun özünden uzaklaştırmaktadır. Lisans eğitimi süresince verilen eğitim kalitesi arttırılmalı, mezun olup mesleğe başladığı anda, her bir çocuk için ya da muhatabı olduğu birey için rol model olabileceğinin bilincinde olan meslek erbapları yetiştirmeliyiz.

Maalesef ki mesleğe mensup yüzlerce kişinin hali hazırda atama bekliyor olması, kadrolaşamayan mezunlarla birlikte her geçen gün aynı sahada yeni mezunların verilmesi, mesleki itibarının azalmasına sebep olmaktadır. Yıllar süren bir eğitim sürecinin ardından mesleğini icra etmesinin önündeki engelleri aşmakla boğuşan ve hayatını idame ettirecek ekonomik bağımsızlığa erişemeyen bireyler, hayatının en verimli zamanlarını bu sıkıntılarla uğraşarak geçirmektedir. Mesleğin itibar kaybetmesinde ve yozlaşmaya maruz kalmasında, en önemli faktörlerden biri bu koşullardandır.

Mesleki yozlaşma kavramının devamından...