Karne Bilmecesi

YAYINLAMA: 13 Temmuz 2021 / 14.32 | GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2021 / 14.32

Covid-19 salgını, hayatımızı birçok alanda değiştirdiği gibi dönem sonu karneleri de değiştirdi. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim öğretim gören milyonlarca öğrenci okuldan uzak kaldığı gibi karne sevincine de uzak kaldılar.

Ülkemizde 2020 Mart ayından itibaren hayatımızı etkilemeye başlayan salgının en çok etkilediği alanları başında eğitim gelmektedir.

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda;

V – Fırsat ve imkan eşitliği:

Madde

8 – Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkan eşitliği sağlanır. Maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır. Özel eğitime ve korunmaya muhtaç çocukları yetiştirmek için özel tedbirler alınır denilmektedir.

Oysa ki salgın süresince bireyler arasındaki fırsat ve imkan eşitliği farkı iyice artmıştır. Maddi durumu iyi olan öğrenciler salgın koşullarını fırsata bile çevirmiştir.

Aç kapa süreciyle yürütülmeye çalışılan okullar, eğitimden uzak kalan öğrenciler yavaş yavaş aşının hayatımıza girmesiyle birlikte okullara dönmeye başladılar. Eğitimin online olmasından toplum hiçte hoşnut olmadığı gibi birçok öğrencimiz de yeteri kadar faydalanamamıştır. Dönem sonuna doğru kademelide olarak olsa bile açılan okullar veli ve öğrenciler için umut olmuştur.

 Nihayet uzun süre sonra okuluna kısıtlı bir şekilde kavuşan milyonlarca öğrenci karne gününü umutla beklemeye başlamıştır. Önce karnelerin online olarak alınacağı yönünde oluşturulan algı öğrencilerde hayal kırıklığı yaratmış ancak isteyen veli-öğrenci karnesini basılı olarak alabilir açıklaması yapılası bile öğrencileri sevince boğmuştur. 18 Haziran tarihinde karnesini almayı umut eden öğrenciler ile veliler öğretmenlerinden karneleri talep etmesi üzerine 18 Haziran tarihinde dağıtılmak üzere birçok okul ve idare tarafından karneler basılı hale getirilerek 18 Haziran’ı beklemeye başlamıştır. Bazılarımıza bir kağıt parçası gibi gelen, zaten online ortamda mevcut basılı olarak ne gereği var dediğimiz karnenin önemini öğretmeninin elinden karnesini alan büyüklerine gururla gösteren bir öğrencinin gözlerindeki gülümsemede görebilirseniz anlayabilirsiniz.

Önce 18 Haziran olan okulların kapanma tarihi 2 Temmuz olarak Milli Eğitim bakanlığı tarafından açıklanmıştır. 17 Haziran günü Milli Eğitim Bakanı katıldığı bir programda öğrenci karnelerini istenildiği takdirde 2 Temmuz’dan itibaren basılı olarak alınacağı açıklaması milyonlarca öğrencinin sevincini kursağında bırakmıştır.

 Özel okul öğrencileri 18 Haziran tarihinde karneleri alıp boy boy fotoğraf paylaşırken devlet okulları 2 Temmuz tarihini beklemek zorunda bırakılmıştır. Bakanlık yine şaşırtmamış, Karne dağıtımında bile eşitliği sağlayamamış, öğrencilerimizin gözlerindeki sevinci günler sonrasına bırakmayı başarmıştır.

Karne Bilmecesi