Telafide ben de varım

YAYINLAMA: 10 Ağustos 2021 / 14.23 | GÜNCELLEME: 10 Ağustos 2021 / 14.23

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda eğitimde fırsat adaletini sağlamak, okullar arasındaki başarı ve imkan farklılıklarını azaltmak, Covid-19 salgını sürecinde gerçekleştirilen seyreltilmiş, uzaktan eğitim faaliyetlerinin sona erdiği yaz tatili döneminde çocuklarımızın fiziksel, sosyal-duygusal ve akademik gelişimlerini bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif eğitim faaliyetleri ile desteklemek amacıyla "Telafide Ben de Varım" Programı hazırlanmış,

2020-2021 Eğitim Öğretim yılı yaz tatili döneminde uygulamaya koymuştur.

Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim okullarımızda öğrenim gören çocuklarımız için 5 Temmuz-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında okul, ilçe ve il genelinde gerçekleştirilecek program kapsamındaki bilimsel, sosyal, kültürel, sportif eğitim faaliyetleri ile etkinlikler planlanmıştır.

2020 yılı Mart ayından bu yana ülkemizi de etkisi altına alan salgın nedeniyle okullarda bir düzen oluşamamış, aç kapa yöntemiyle eğitim-öğretime devam edilmeye çalışılmıştır. Ülkemizde aşının hız kazanması 2021-2022 Eğitim Öğretim yılına dair umutları biraz artırsa da alınan tedbirler salgın karşısında yetersiz kalmaktadır.

Okullarından uzun süre ayrı kalan öğrenciler ve öğretmenler için ‘’Telafide Ben de Varım’’ bir fırsat oluşturmuştur. Daha önceki yıllarda velileri tarafından kaçak cemaat- tarikat kurslarına teslim edilen, sosyal-sportif etkinlikleri paralı olduğu için sadece uzaktan seyreden, özellikle uzun yaz tatilinde maddi imkansızlıklar nedeniyle tatile çıkamayan, paralı aktivitelere katılamayan, eve kapanmak zorunda kalan öğrenciler için yeterli olmasa da fırsat yaratmıştır.

Elbette bakanlık gerekli önlemleri almaz bu işi kaderine terk ederse tehlikeli sonuçlarda doğurabilir. Cemaat, tarikat, yerel yönetimlerle imzalanan protokoller kontrolden çıkarsa öğrencilerimiz çok farklı mecralara çekilebilir. Yapılan eğitimler ve etkinlikler kağıt üzerinde kalarak sadece rant sağlama aracına dönüşebilir. Bu nedenle bakanlık tarafından eğitim paydaşları ile iş birliğine gidilerek yapılan eğitimlerin denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılması eğitimin amacına ulaşmasına ciddi katkı sağlayacaktır.  

Bu proje gösteriyor ki eğitim sistemimiz bakanlığa bile yeterli gelmemekte, telafi eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır. Telafisi olmayacak noktalara eğitimimizin gitmemesi için kendini sorumlu hisseden her öğretmenin, kurumun, kuruluşun yapılan çalışmalarda görev alması, azami katkı sunması yarınlarımızı aydınlık kılacaktır.

Telafide ben de varım