Ahmet Yetim
Güler yüzü, mütevazı beyefendi kişiliği, müfettişlikten gelen bilgi, deneyim ve kültürü ile Gaziantep’e geldi.
Becerisi ve çalışkanlığı ile kurumunun en büyük sorunlarından biri olan “Kayıt dışı istihdam”da dar kadrosu ile büyük iş becerdi ve bu konuda Türkiye’nin en iyisi olarak taltif edildi. (TEPAV Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı raporunda yer alan işyeri sayısının oransal artışında ilk sıra yüzde 14,3 artışla Gaziantep’in oldu.)
***
Gaziantep’e 2007 yılında başmüfettiş olarak gelmişti. SSK’dan sonra SGK’nın Gaziantep’te yapılanmasında ilk il müdürü olarak önemli bir sorumluluk yüklenmişti.
Kendinden emin olmayan bürokratlar ürkek olurlar, çevre ile sivil toplum kuruluşları ile temastan kaçınırlar.
Altyapısı sağlam, kendilerinden emin olanlar ise sivil toplum kuruluşları ile kentin yararları doğrultusunda işbirliğine giderler.
Çalışanları kayıt içine almak işverenlerin sempatisini kazanacak bir proje olmamasına rağmen, “Amacımız ceza kesmek veya herkesle kötü olmak değil” gibi akıl dolu bir sloganla başarıya ulaştı.
Yetim, Gaziantep’ten 5 yıl sonra ayrılırken kayıtlı işçi sayısını iki mislinden fazla artırdı: 220 bini aşan bir portföyü oluştu SGK’nın. Bu gerçekten inanılması çok zor bir rakam, kayıtdışına aşık bir kent olan Gaziantep için.
Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve diğer sivil toplum kuruluşları ile düzeyli ilişkiler kurdu. Bu kurumlardan ve diğer örgütlerden gelen sorunlara hep duyarlı oldu, çözüm üretti.
SGK’nın önemli kaynak transferinde bulunduğu sağlık kuruluşları ile en sıkıntılı günlerde bile dayanışma içinde bulundu, şikayetleri hep asgari düzeyde tutu.
Yetim, gözü arkada kalmadan, hep başarıyla geçen bir dönemin sonunda Ankara’ya başı dik, daha önemli bir göreve dönüyor.