MONOSODYUM GLUTAMAT (Çin tuzu) TEHLİKELİ MİDİR?

YAYINLAMA: 16 Kasım 2021 / 14.13 | GÜNCELLEME: 16 Kasım 2021 / 14.13

Türkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı gibi katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda dildeki tomurcukları uyararak tatları neredeyse mükemmelleştirebilen Monosodyum glutamat da önemli derecede irdelenen bir konu haline geldi.
Halk arasında Çin Tuzu olarak da bilinen E621 katkı gıdası  (Monosodyum glutamat ) insan vücudunda üretilebilen temel amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzudur.
Yönetmeliğe göre bal, tereyağı, şeker hariç tüm gıda maddelerinde limitler dahilinde kullanılıyor. Bu bakımdan Salam, sosis, hamburger, hazır çorbalar, cips, kraker, et suyu tabletleri, köfte harçları, salata sosları olmak üzere hemen hemen her hazır gıdanın üretiminde kullanım sıklığı fazladır.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) gibi birçok resmi kaynak MSG’nin genellikle güvenilir olduğunu belirtse de zararlı olduğunu savunan araştırmacıların sayısı da oldukça fazla ve her geçen gün daha da artıyor.
MSG daha önce de belirttigim gibi insan vücudunun kendi üretebildiği glutamik asidin nişastalarının mayalanması sonucu elde ediliyor.
İnsan vücudunda önemli bir aminoasit olan Glutamik asit
beynimizdeki bir nörotransmitter olarak görev yapar. Nörotransmitterler ise sinir hücreleri arasında veya sinir hücreleri ile diğer hücreler arasında iletişimi sağlayan kimyasallardır.
MSG da bulunan yani glutamik asidin sodyum tuzu olan Glutamat  beyinde aşırı birikime neden olarak sinir hücrelerinin aşırı uyarılmasına sebep olabileceği düşünülmektedir
Glutamat zaten beyinde yaygın olarak kullanılan bir amino asit olduğu için beyin bunun zararlı olmadığını düşünerek MSG zararlı olarak görmeyip beynin, seçici geçirgenliğe sahip olan özel mekanizmasını bozmakta olduğu düşünülüyor.
Çin Tuzunun Aşırı Tüketilmesinin Zararları Nedir?
Tüketilen Gıdalara Bağımlılığın artması neticesinde aşırı paketli gıda tüketimiyle Obezite (Şişmanlık), diyabet  (Şeker Hastalığı).
Glumatın beyinde birikmesi sebebiyle Baş dönmesi, Denge kaybı, Çocuklarda Otizm ve büyüme hormonun baskılanması, Hiperaktivite bozuklukları, Unutkanlık, Öğrenme güçlüğü, ileri yaşlarda Parkinson, Depresyon, Migren baş Ağrılarına sebep olabilir.
Nasıl Korunabiliriz?
En önemlisi elbette ki sağlıklı alışkanlıklar edinip paketli ve işlenmiş  gıdaların, fast food tarzı beslenmenin beslenme kültüründen uzaklaştırılması gerekiyor. Paketli gıdalar alınırken mutlaka etiket bilgisi okunmalıdır.
Ebeveynlerin çocukların yeme alışkanlıklarına pozitif etkide bulunmaları son derece önemlidir. Çocuklar evde beslenmeye teşvik edilmeli ve bu konuda beslenme uzmanlarından yardım alınmalıdır.

MONOSODYUM GLUTAMAT (Çin tuzu) TEHLİKELİ MİDİR?