ARTISIYLA EKSİSİYLE: TUZ TÜKETİMİ

YAYINLAMA: 18 Kasım 2021 / 16.06 | GÜNCELLEME: 18 Kasım 2021 / 16.06

Sodyum (Na) ve klor (Cl) elementlerinden oluşan tuz, eski çağlardan beri sıklıkla  kullanılan bir besin maddesidir.
Hem yiyeceklere tat vermek amacıyla hem de yiyeceklerin  muhafaza edilmesinde sıklıkla kullanılan tuz sanayinin de önemli bir hammaddesini oluşturuyor
Her ne kadar sağlık açısından olumsuzluklarıyla bilinse de  insan vücudunun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi açısından gerekli bir besin maddesidir.
Sodyum, potasyum minerali ile birlikte çalışarak hücrelere su pompalayarak vücuttaki sıvı seviyelerini düzenler.
Sindirim sistemini rahatlatır. Kan dolaşımını hızlandırır. Romatizma, kemik, kas ağrılarına iyi gelir. Enfeksiyona karsı korur ve balgam söker. Gereğinden az tüketimi kusma, zihin bulanıklığına neden olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketimini 5 gramla (1 çay kaşığı) sınırlarken, ülkemizde bu miktar maalesef 18 grama ulaşıyor. Bu bakımdan kan basıncına olan olumsuz etkisi yadsınamaz bir gerçek. Tansiyonu yükseltebilir.  Bununla beraber kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor. Kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve böbreklerden kalsiyum kaybının artmasıyla osteoporoza yol açabiliyor. Ayrıca hücrelerdeki insülin sinyal yollarını bozarak insülin direncine de yol açabiliyor.
Bu bakımdan aşırı tüketiminin yanlış olduğu kadar tüketiminin tamamen sınırlandırılması da yanlış.
Ancak aşırı tüketimi, tamamen tüketilmemesi konusunda daha fazla göz ardı edilebilen bir konu. Bu konuda daha hassas olup birtakım sağlıklı alışkanlıklar kazanılabilir.
Paketlenmiş ürünleri tüketmekten kaçınmalıyız. Sucuk, salam, pastırma, paketli hazır yemekler,  krakerler, bisküviler, salamura turşular, hazır yufkalar, konserve gıdalar. Bazı sağlıklı alışkanlıklar kazanılabilir.  Mesela yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilebilir. Yemekler tuz yerine taze veya kuru otlarla, baharatlarla tatlandırılabilir. Turşu tüketiminde aşırıya kaçınılmamalıdır. Tuzlu peynirleri suda bekletilip suyu birkaç defa süzüldükten sonra tüketilebilir. Yemeklerde kullanılan salça miktarı azaltılabilir. Bol su tüketimi sağlanabilir.

Tuz kilo aldırır mı?
Tuzun kalori değeri 0’dır. Ancak aşırı tuz tüketimi vücutta fazla su tutulmasına neden olur. Bu durum vücuttaki su stokunun artmasına ve beraberinde vücutta şişme ve ödem oluşmasına sebep olur. Daha kilolu ve daha şiş bir görünüme neden olmanın yanı sıra mevcut suyun ağırlığı da tartıya kilo olarak yansıyacaktır.
Gerek ev tipi gerekse endüstri tipi yiyeceklerin hazırlanışında lezzet verici olması bu yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçınılmasına neden olabilir. Bu durumda ise başta kilo sorunu ve daha birçok hastalık beraberinde gelecektir.

ARTISIYLA EKSİSİYLE: TUZ TÜKETİMİ