Kahve tüketimi

Bir fincanın kırk yıllık hatırının olduğu ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri uzun yıllardır bilinen kahve, antioksidan, minerallerden ve biyoaktif bileşenlerden çokça zengindir.
Coffee isimli ağacın meyvelerinden çeşitli işlemler sonucu çekirdeklerinin ayrılması ve bölgeden bölgeye farklılık gösteren demleme şekilleriyle hazırlanmasıyla elde edilen içecek, basta düşünsel performansı artırıcı etkisiyle kas koordinasyonunu ve gücünü artırır. Zihinsel dinçlik sağlar, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına katkı sağlar.
Kalp krizi, kalp yetmezliği, felç gibi ölüm risklerini azaltan kahve, haftada 2 – 3 fincan kahve içenlerin, hiç içmeyenlere oranlara ölüm riski faktörlerinde %19 azalttığı saptanmıştır.
Kanser hücrelerinin gelişimini büyük ölçüde azalttığı kanıtlanırken ayrıca yapılan bazı araştırmalar sonucunda da kahve içenlerin parkinson hastalığına yakalanma riski %32 ile %60 oranında daha az olduğu saptanmıştır.
Daha birçok olumlu etkiye sahip kahve elbette aşırı tüketimi sonucunda olumsuz etkileri de beraberinde getirecektir. Aşırı tüketimi ile beraber düzensiz kalp atışları, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabilir. İdrarla kalsiyum atımını arttırabilir ve kemiklerde güçsüzlüğe neden olabilir.
Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltabiliyorken erkeklerde prostat problemleri ile ilişkili olabileceği saptanmıştır.
Pek çok çalışmada güvenilir kafein alımı yetişkinler için 200-300 mg. Çocuklarda ve gebeler için 100-200 mg
Bazı, kahvelerin kafein miktarı ise şu şekildedir.
Türk Kahvesi 65 ml (bir fincan) 60 mg
Espresso Kahve 60 ml (bir fincan) 100 mg
Filtre Kahve 150 ml (bir fincan) 115–175 mg
Hazır Kahve 150 ml (bir fincan) 65–100 mg
Çokça faydası bulunan kahvenin aşırı tüketimi olumsuzları beraberinde getirmesi kaçınılmazdır. Önemli olan sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanıp güvenli kafein miktarının üzerine çıkmamak uygun, miktarlarda tüketimini sağlamak.
