Yeşil Çay konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz?

YAYINLAMA: 24 Kasım 2021 / 19.15 | GÜNCELLEME: 24 Kasım 2021 / 19.15

Birçok kişinin zayıflatıcı etkisinin olduğu gerekçesiyle  tüketimine sıklıkla başvurduğu yeşil çay aslında siyah çayla aynı bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Anavatanı Çin ve Japonya bölgelerinin yüksek ve serin  dağları olan Camellia sinensis yapraklarının farklı işleme tabi tutulması çaylara farklı  özellikler kazandırıyor.
Çay yapraklarını kurutma evresinde, siyah çay yavaş yavaş kurutulurken yeşil çay hızlıca kurutulur. Bu sebeple oksidasyon siyah çay üretiminde tamamlanırken, yeşil çay üretiminde çay yaprakları yarı fermente olarak bırakılır. Bu da bazı önemli besin içeriklerinin değişmeden kalmasını sağlar. Yeşil çay üretim esnasında daha az süreçten geçtiği için daha güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bir diğer fark ise yeşil çay, siyah çaya göre daha az kafein içerir. 150 ml (1 fincan) yeşil çay 25-45 mg kafein içerirken siyah çay  40-55 mg kafein içerir.
Yeşil Çayın Faydaları
▪Yeşil çay diğer birçok çay türüne oranla mineral içeriği yüksek olan bir içecek olduğundan vücudun mikro besin ögelerine olan gereksinimine yardımcı olur.
İçerdiği polifenoller, vücutta inflamasyonu azaltarak  birçok hastalığa karşı korur.
Bol miktarda bulunan epigallokateşin gallat adlı kateşin türü, kateşinler içinde en fazla antioksidan özelliğe sahip olan bileşiktir. Hücre hasarının önler, kansere yol açan serbest radikallerin uzaklaştırılmasını sağlayarak hücrelerin kanserleşmesinin önüne geçer.
▪ Araştırmalar yeşil çayın karaciğer dostu çaylardan birisi olduğunu söylüyor.  Ancak her bitki gibi yeşil çayı da kontrolsüz ve gereğinden fazla içmek, karaciğere yarardab çok zarar verecektir.
▪Kafein içeriğinden dolayı ruh halinin iyileştirilmesi, hafızanın güçlendirilmesi,  beyinde dopamin miktarının arttırmasıyla bilişsel fonksiyonları geliştirdiği bu sayede alzheimer ve parkinsona karşı koruyucu etkisi saptanmıştır.
▪ Yapılan birçok bilimsel araştırmada düzenli olarak yeşil çay tüketiminin yağ yakımına olumlu katkıda bulunduğu ve metabolizma hızını arttırdığı gibi önemli etkiler saptanmış.
Ancak her besin aşırı tüketildiğinde sağlığa zarar verdiği gibi yeşil çayında aşırı tüketimi; mide bulantısı, kusma, sık sık idrara çıkma gibi sorunlara sebep olabilir. Çeşitli böbrek rahatsızlıkları, kalp ve damar rahatsızlıklarına, karaciğer sorunlarına ve anksiyeteye sebep olabilir.
Bünyede bünyeye değişmekle beraber sağlıklı bir kişinin günde 2-3 fincandan fazla tüketilmemesi öneriliyor.
Kalp sorunu, yüksek tansiyon, böbrek sorunları, karaciğer rahatsızları, mide ülseri gibi  rahatsızlıkları olan kişiler yeşil çayı kullanma konusunda daha hassas davranabilir bir uzmandan yardım alabilir.

Yeşil Çay konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz?