Probiyotikler ve bağırsak sağlığı

YAYINLAMA: 09 Aralık 2021 / 15.55 | GÜNCELLEME: 09 Aralık 2021 / 15.55

Probiyotikler, bağırsak sağlığına ve genel sağlık durumuna oldukça olumlu etkilere sahip olan canlı bakteri ve mayalardır. Antibiyotik teriminin karşıtı olan probiyotiğin kelime manası ise yaşam içindir.  Bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış olan probiyotiklerin faydaları oldukça fazla.

Koruyucu bağırsak bariyerini güçlendirerek sindirim sistemi düzeninin korunmasına, bağırsaktaki fizyolojik dengenin korunmasına yardım eder. Gastrointestinal hastalıkların tedavisinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, alerji gelişiminin önlenmesinde ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olurlar. Kanser riskini azaltır, kalp hastalıklarına karşı koruyucu görev üstlenir. Probiyotikleri, bazı besinlerin tüketimi ve takviye ürün ile vücuda alınabilir.

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN DURUMLAR

Stres, ilaç kullanımı, seyahat, gıda hassasiyetleri, yeterince uyumamak, sağlıklı beslenmeme, sezaryen doğum ve alkol kullanımı gibi durumlar, bağırsak sağlığının bozulmasını sağlayan en önemli faktörlerdir.

BOZULMUŞ BAĞIRSAK SAĞLIĞI BELİRTİLERİ

Şişkinlik ve gaz problemleri, sık sık tuvalete çıkmak veya hiç çıkamama durumu, bağışıklık sistemi sorunu, kilo değişimleri
PROBİYOTİK BESİNLER
Probiyotik yoğurt
Lahana, salatalık turşusu
Mozerella, çedar peyniri
Yayık ayranı, kefir, fermente süt
Nar ekşisi, sirke, boza ve şalgam probiyotik kaynağı olan diğer besinler arasındadır.
TAKVİYE PROBİYOTİKLER
En yaygın kullanılan bakteri türleri (yaklaşık 3000 civarında) Lactobacillus veya Bifidobacterium türleridir.
Kapsül, tablet veya doz şeklinde üretilen takviyelerdeki bakteriler genellikle dondurularak kurutulur. Takviye alındığında ise sindirim sisteminde aktif hale gelirler. Dozajı üründen ürüne değişse de yetişkinler için ortak dozajlar günde 5 milyar ila 10 milyar koloni oluşturan birim arasındadır. Genel olarak günde sadece bir doz probiyotik almanız önerilir. Probiyotiklerin yan etkileri kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda şişkinlik veya karın ağrısı şeklinde görülebilir. Bu etkisi bakteri açısından zengin olmasında kaynaklanmaktadır. Gaz, şişkinlik veya karın ağrısı gibi şikayetler görüldüğünde probiyotik kullanımı bırakılmamalıdır. Yaklaşık 1-2 hafta sonra bu şikayetlerin ortadan kalktığı görülmektedir
Probiyotik alan bazı kişilerde ilk birkaç gününde gevşek dışkı sorunu yaşanabilir, ancak bu durum geçicidir.

Probiyotikler ve bağırsak sağlığı