Demir eksikliği ve beslenme

YAYINLAMA: 20 Ocak 2022 / 14.16 | GÜNCELLEME: 21 Ocak 2022 / 13.49

En sık rastlanılan kansızlık türü olan demir eksikliği, kadınların %35’inde, erkeklerin ise %20’sinde ortaya çıkan önemli bir sağlık problemidir. Hatta Gebe kadınlarda bu oran %50’ye kadar çıkmaktadır.
Demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmadığında ortaya çıkar ve kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına yol açar bu da “kansızlık” ya da “anemi” dediğimiz ciddi bir sağlık sorununa neden olur.
Alyuvar adı verilen kırmızı kan hücrelerinin başlıca görevi oksijeni akciğerden alıp diğer dokulara ulaştırmaktır. Demir eksikliğinde ise dokular tam olarak oksijenlenemediği için halsizlik, sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon problemleri, ilgisizlik, baş dönmesi, göz kararması, üşüme, saç dökülmesi, tırnak kırılmaları gibi sorunlar kaçınılmaz olur
DEMİR EKSİKLİĞİ  NEDENLERİ
•Besinler ile yeterli demirin alınmaması (aşırı diyet kısıtlamaları, et, yeşil sebze yenmemesi gibi)
•Sindirim sistemine besinlerle giren demirin emiliminin yeterli olmaması (iltihabi bağırsak hastalıkları, bariatrik cerrahi gibi geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları vb.)
•Kan kaybının olduğu durumlar (kadınlarda adet dönemlerinde yoğun kanamaların olması, mide kanaması, hemoroid-basur nedeni ile olan kanamalar, mide-bağırsak kanserleri gibi)
Ayrıca gebelikte vücudun demir gereksinimi artmakta olup, demir desteği verilmez ise demir eksikliği görülebilmektedir.
DEMİR EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ
Öncelikle doğru tedavi için doğru tanı  şarttır. Kansızlığın asıl nedeni saptanmalı ve ona göre tedaviye başlanılmalı.  Demir içeriği zengin olan besinlerin C vitamini içeriği yüksek gıdalarla tüketilmesine öncelik verilmeli. Yetersizliğin giderilemediği durumlarda hekim önerisi ile demir içeren ilaçlar kullanılabilir
Demir içeren besinlerden kısaca bahsetmek gerekirse;
-Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler.
-Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı)
-Fındık, fıstık ve susam gibi yağlı tohumlar.
-Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti.
-Yumurta
-Pekmez
-Kuru baklagiller demir mineralinin kaynakları arasında sayılabilir.  

Demir eksikliği ve beslenme