Buca/İzmir

YAYINLAMA: 15 Şubat 2022 / 14.04 | GÜNCELLEME: 15 Şubat 2022 / 14.04

Buca, 500 bini aşan nüfusuyla İzmir’in en kalabalık ilçelerinden birisidir. İlçe, Cumhuriyet’ten önce 2 yüzyıl, levanten kent kimliğine sahiptir. Avrupa’dan gelen gayrimüslimler, yörede inşa ettikleri köşkler içinde yaşamlarını sürdürdüler. Osmanlı’nın ilk demiryolu olan Punta (Alsancak) - Aydın hattının o zamanki adıyla Paradiso olan sonra Kızılçullu, bilahare Şirinyer olarak değiştirilen bölge ile Buca arasındaki 2.5 kilometrelik hattı kurup trenle İzmir’e ulaşım imkanı sağlayan levantenler, Buca’nın yakın tarihimizdeki ilk sakinleri olarak bilinmektedirler.

Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte imzalanan Lozan Mübadele Anlaşması çerçevesinde Buca’ya Balkanlardan gelen mübadil ve göçmenler yerleştirilmiştir.

3

Buca Göç ve Mübadele Anı Evi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Buca Kasaplar Meydanı'ndaki restorasyonu yapılmış 110 yıllık bir evden, "Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi” başta olmak üzere Balkanlardan yapılan göçlerin hikayesini aktarmak ve göçmenlerden kalan kültürel mirası sergilemek amacı taşımaktadır.

Dom Kilisesi

Dom Kilisesi

St. Jean Baptist Latin Katolik Kilisesi ya da bilinen adıyla Buca Dom Kilisesi,  doğrudan Vatikan’a bağlı olan, 1837-1840 yılları arasında inşa edilen, ilçenin en eski ibadethanelerinden birisidir. 9 şiddetindeki bir depreme dahi dayanıklı olarak inşa edilen kilisenin kolonlarının genişliği 1.5 metreye ulaşmaktadır.

Bayrak Müzesi

Bayrak Müzesi

Türkiye’nin ilk bayrak müzesi olan “Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi”, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından, Dokuzçeşmeler Yerleşkesinde Eylül 2020 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede, Türk bayrağının tarihçesini anlatan eserlerin yanı sıra Türk devletlerinin bayrakları ile katalogda yer alan bayraklar, belgeler, efemaralar, alemler ve benzeri eserler de sergilenmektedir. Ayrıca dünya ülkelerinin bayraklarına ilişkin, renk, desen, biçim ve benzerlikler açısından ilginç bilgiler verilmektedir. Çocuklu ailelerin çocukları için oyun odası da bulunmaktadır. Levanten bir aile olan Barff Ailesine ait köşk restore edilere müzeye dönüştürülmüştür.

Barış Manço Kültür Sokağı

Barış Manço Kültür Sokağı

Buca Belediyesi Uğur Mumcu Caddesi’nde yer alan tarihi evlerin bulunduğu şirin bir sokağı taşıt trafiğine kapatarak, sevilen sanatçı Barış Manço adına yeniden düzenlemiştir. Sanatçının heykeli, ışıklandırma, oturma üniteleri ve el emeği tezgahlarıyla ziyaretçilerinin beğenisi kazanmaktadır. Ülkemizde bu tür sokakların çoğalması dileğiyle…

Asparuk Meydanı

Asparuk Meydanı

Orgeneral Cumhur Asparuk,1941 yılında İzmir’de doğmuştur. Asparuk, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevinde de bulunmuştur. Belediye tarafından meydana adı verilmiştir.

Atatürk Maskı

Atatürk Maskı

Buca ve Konak ilçelerinin kesiştiği Yeşildere Çevre Yoluna bakan kayalıkları üzerinde, püskürtme beton tekniğiyle yapılmış olan 40 metre yüksekliğindeki rölyef bir çalışmadır. 350 ton çelik profil kullanılarak yapılan rölyefin etrafı doğal kaya görünümündedir.

Buca Eczanesi

Tarihi Buca Eczanesi

Buca’nın ilk eczanesidir. Cumhuriyet öncesinde Yunanlı bir eczacı tarafından işletilmiştir. Daha sonra Türk eczacı tarafından satın alınmıştır. Bugün eczane ilk eczacının varisleri tarafından işletilmektedir. Eczanedeki bütün dolaplar 1922 yılındaki orjinalliğini korumaktadır.

Göç ve Mübadele Anı Evi Anıtı

Ayrıca, Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi içinde yer alan Forbes Köşkü, Mehmet Akif Ersoy Lisesi binası olarak kullanılan Baltazzi Köşkü Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yer alan dekanlık binası olarak kullanılan Rees Köşkü, Buca Belediyesi Kültür Sanat merkezi olarak kullanılan Farkoh Köşkü  ve 1838 yılında inşa edilen Buca’nın en eski oteli olarak bilinen Manoli Oteli, Protestan Baptist Kilisesi gibi yapıların önemli bir bölümü, birer birer el değiştirmiş olsa da eski günlerinden uzakta tarihe tanıklık etmeye devam etmektedir.

Manoli Oteli

Manoli Oteli

1

2

Buca/İzmir