ÇAĞIMIZIN SORUNU: OBEZİTE

YAYINLAMA: 24 Haziran 2022 / 14.01 | GÜNCELLEME: 24 Haziran 2022 / 14.01

Obezite günümüzde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almakta ve görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Maalesef Türkiye’de obezite sıklığı; erkeklerde %20,5 , kadınlarda ise % 41 , toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. Toplamda fazla kilolu olanlar %34,6, fazla kilolu ve şişman olanlar %64,9, çok şişman olanların oranı %2,9 olarak bulunmuştur.

Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır. İnsülin direnci, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlıkları, kan yağlarının yükselmesi, bazı kanser türleri, karaciğer yağlanması, solunum zorluğu, sorunlu gebelik, menstruasyon düzensizlikleri, ameliyat risklerinin artması, ruhsal sorunlar, toplumsal uyumsuzluklar, kas-iskelet sistemi problemleri obezitenin yarattığı ve durumun ciddiyetini ortaya koyan sorunlardan bazılarıdır.

“Peki bu sorunla nasıl baş edebiliriz?” diye düşündüğünüz anda bunun cevabı elbette konunun uzmanları diyetisyenler önderliğinde yapacağınız tıbbi beslenme tedavisindedir. Sizlere obezitede beslenme tedavisinin aslında çok zor olamadığından kısaca bahsetmek istiyorum, şöyle ki: Bireyin sağlık durumu göz önüne alınarak vücut ağırlığının, boya göre olması gereken düzeye indirilmesi hedeflenir ve diyet oluşturulur. Uygulanacak zayıflama diyetleri yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ile uyumludur. Amaç, bireye doğru beslenme alışkanlığı kazandırılması ve bu alışkanlığını sürdürmesidir. Vücut ağırlığı boya göre olması gereken düzeye geldiğinde tekrar ağırlık kazanımı önlenir ve kaybedilen ağırlık korunur. Tıbbi beslenme (diyet) tedavisinin bireye özgü olduğu unutulmamalıdır. Bunlarla beraber aynı zamanda egzersiz de yapılmalıdır ve bu davranış değişiklikleri yaşam tarzı haline getirilmelidir. Sürecin gözünüzü korkutmasına izin vermeyin, azim ve diyete uyumunuz ile obezite sorunu kısa sürede çözülebilir.

Sağlıklı, güzel günlere...

ÇAĞIMIZIN SORUNU: OBEZİTE