HAYKIRMAKTAN ASLA VAZGEÇMEDİĞİMİZ: SU

YAYINLAMA: 06 Temmuz 2022 / 14.27 | GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2022 / 14.33

“SU HAYATTIR” diyerek, konuma başlamak istiyorum. İnsan vücudundaki su oranı cinsiyet, yaş, fiziksel özellikler ve günlük fiziksel aktivitelerine göre değişim gösterir. Çocukların vücutlarındaki su oranı %70 civarlarında iken, yetişkin bireylerde bu oran %50 - %60 aralığında değişmektedir. Su, insan yaşamı için oksijenden sonra en önemli ikinci gereksinimdir. Kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudur. Bu oranlardan da anlayacağımız üzere hiçbir şey susuz yaşayamaz; su, temel enerji kaynağıdır. Bizleri daha iyi anlamanız için sizlere suyun önemlerinden birkaç tanesinden bahsedeceğim. Hayati fonksiyonlarımızın düzgün şekilde yürümesi için büyük önem taşımaktadır. Vücut sıcaklığı seviyesini düzenler. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Doku boşlukları, eklemler, böbrekler, karaciğer, beyin ve deride zehirli maddelerin birikmesini önler. Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücudumuza aldığımız gıdaların sindirimine yardımcı olur. İç organların korunmasını ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Cildin genç, pürüzsüz ve sağlıklı olmasını sağlar. Kabızlığın önlenmesinde ve dışkının yumuşamasını sağlamada da faydalıdır. Kilo almadan dolayı meydana gelen sarkmaları önlemek için spor ve egzersizle tüketilmesi gereken en önemli maddedir. Böbrek taşlarını düşürmeye yarayan en önemli madde su olmaktadır. Zayıflamada da kullanılan en önemli madde sudur.

Susuzluk durumunda bu fonksiyonlar zarar görecektir. Susuz kaldığımızı idrarımızın koyu renkte olmasından anlayabiliriz. Günlük olarak almamız gereken minimum sıvı miktarı, bireyden bireye değişmek kaydıyla, ortalama olarak 2,5-3 TL’dir diyebiliriz.

Bu yanlışlardan kaçının!
Toplumda yanlış bir algılama ve bilgilenme sonucu olarak çay, kahve, kolalı içecekler, vb su yerine tüketilmektedir. Ancak bu içeceklerin diüretik özelliği olduğundan vücuttaki suyun atılmasına yol açarlar. Bu nedenle bu gibi içecekler asla su yerine tüketilmemelidir. Su, saf su olarak tüketilmelidir.

HAYKIRMAKTAN ASLA VAZGEÇMEDİĞİMİZ: SU