Dünyanın en büyük mozaik müzesi Şanlıurfa’ya mı yapılıyor? Hayırdır!
Dünyanın en büyük mozaik müzesi
Şanlıurfa’ya mı yapılıyor? Hayırdır!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bugünlerde olağanüstü gayretli. Ören yerlerini geziyor, temel atıyor ve de henüz açıklamadığı bir heykel buluntusunun dünyayı ayağa kaldıracağı müjdesini vererek arkeolojiyi sevenleri meraklandırıyor.
Ancak, birkaç gün önce Şanlıurfa’da yeni yapılacak müzenin temelini atarken beni şaşırtan garip bir laf etti:
“Dünyanın en eski şehrine, dünyanın en büyük mozaik müzesini yapıyoruz. Arsa alımı da dahil projeyi bakanlığımız finanse etmektedir..”
Bunu okuyunca başımdan aşağı sanki kaynar sular döküldü!
Öyle kıskandığım için falan değil, yediğimiz kazık ağırıma gitti!
Biz, Zeugma Mozaik Müzesi’ni; Gaziantep’in göbeğindeki en değerli arsasını, Gaziantep Fuarı’nı satarak finanse ettik.
Madem bu müzeleri bakanlık kendi bütçesinden yapabiliyor, yazık olmadı mı bizim fuarın trilyonlarına!..
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey o zaman bana şunları söylemişti:
“Eruslu buraya (Zeugma Mozaik Müzesi’nin yerine) cami yaptırmak istiyor. Burası eski rakı fabrikasının yeri ya! Büyük mücadele verdim. Bu kadar uzak yere müze mi yapılır falan, dediler. Fuarı satıp parasını müze binasını yapmada kullanacağım.”
Ben de ağzım açık takdir etmiştim. Zeugma’nın dünyaya tanıtımında emeği geçmiş gazetemiz için böyle bir müzenin varlığı rüya gibi bir şeydi. Gaziantep Markası’nı bundan daha iyi nasıl tanıtabilirdik ki dünyaya…
Dr. Asım Güzelbey’e destek verdik.
Müzenin inşaatı, çok ama çok uzun sürdü. Binanın içi mozaik müzesine uygun olmadığı için yıkılıp yeniden falan yapıldı. Bize böyle dediler!
Bütün parayı biz harcadık, Kültür Bakanlığı’na hediye ettik. 30 milyon lira harcamışız galiba, Dr. Asım Güzelbey bize öyle demişti.
Epey dedikodusu oldu, ama biz bunların hiç üzerinde durmadık. Çünkü artık güzel bir müzemiz vardı ve dünyada adından az da olsa ses getirmeye başlamıştı, gerisi teferruattı!
Ajans haberleri geldikçe derdim debreşiyor. Lütfen bir de şu haberi okur musunuz?
“Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi ve kültür parkı kompleksi, dün (10 Ağustos 2012) Haleplibahçe’de atıldı.
Balıklıgöl’nün yanı başındaki, Kültür Bakanlığı’nın istimlak ettiği, 200 dönümlük alanda Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark, Edessa Mozaik Müzesi, Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi, Anfi Tiyatro, Kültür ve Sanat Merkezi, Hediyelik Eşya Reyonları, Kafeterya, Rekreasyon Alanı ve 750 araçlık açık ve kapalı otoparkın içerisinde yer alacağı dev bir kompleksin temeli 4 Bakanın katılımı ile atıldı. Temel atma törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü katıldı. Projenin yapım ve hizmet alımı işine bugüne kadar 991.200,00 TL harcandı. 9 Mayıs 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce ihale edilen işe 14 firma katıldı. Projenin müteahhitliğini ‘Trans-T’ Firması KDV hariç 38.703.439,00 TL’ye aldı, 540 günde (bizimki 4-5 sene sürdü) hizmete hazır hale getirmeye söz verdi. Toplam bütçesi 50.000.000 TL olarak ön görülen projenin tamamını Kültür ve Turizm Bakanlığı finanse edecek.”
Verilen bigiye göre bir süredir üzerinde çalışılan Arkeoloji Müzesi, Arkeopark ve Türkiye’nin en büyük Mozaik Müzesi Projesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatıyla hızlandırılmış.
Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdürü Selami Yıldız’ın açıklaması da çok ilginç: “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen, M.Ö. 3200 yılına ait Siverek Hasek Höyük Mozaiği, dünyanın en eski mozaiğidir. Haleplibahçe Mozaikleri mozaik tekniği, sanatı ve 4 mm2 ebadında Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılması, 1 m2’sinde 5.000 adet taşın kullanılması, sanatsal zenginliği ve benzeri özelliklerinden dolayı, dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlanmaktadır. Haleplibahçe mozaiklerindeki Amazonlar’ın Av Sahnesi Mozaiği, Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Grekçe İsimleri İle Mozaiğe Resmedilmiş Dünyadaki İlk Örneğidir. Müzemiz tarafından tespit edilen il genelinde yer altındaki mozaikler ile yurt içi ve yurt dışındaki Urfa’ya ait birçok mozaik ile Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep ve Hatay illeri ile değil, dünyanın en zengin mozaiklerine sahip Tunus ülkesi ile yarışacak düzeydedir. Sadece Haleplibahçe’de toplamda
Şanlıurfalılar son yıllarda aşırı gayret ve emekle yere göğe fıstık ağacı diktiler. Ağaç sayısı olarak bizi epey solladılar. (Neyse ki adı, ‘Antepfıstığı’ bizde kaldı) Şimdi de mozaik müzemizi sollamaya çılışıyorlar.
Ne demişler:
“Nazar etme ne olur, çalış senin de olur…”