GIDA KATKI MADDELERİNDEN KORKMALI MIYIZ?

YAYINLAMA: 21 Temmuz 2022 / 14.08 | GÜNCELLEME: 21 Temmuz 2022 / 14.08

Kendi başına gıda olarak tüketilmeyen, gıdanın üretilmesi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması ve depolanması aşamalarında beklenen teknolojik amaca yönelik olarak ürün veya bileşenlerine doğrudan veya dolaylı yollardan katılan maddelere gıda katkı maddeleri diyoruz. Bu maddeler gıdalara mikrobiyolojik bozulmayı önleme ve dayanıklılığı arttırma, besleyici değeri koruma, teknolojik işlemlere yardımcı olma, renk, görünüş, lezzet, doku gibi duyusal özellikleri düzeltme gibi pek çok amaçla katılır.

Bu konuda bilinmesi gereken en önemli şey bir katkı maddesinin belirlenen gıda maddesi dışında, başka bir gıdaya katılması veya belirlenen miktardan fazla katılması suçtur. İşte tehlike bu belirlenen kriterlerin dışına çıkıldığı zaman başlıyor. Kısacası azı karar çoğu zarar.  Bildiğimiz üzere vitamin ve mineraller gibi besin öğelerinin dahi fazlası vücudumuza zarardır.

Elbette gönül ister ki yediğimiz içtiğimiz hiç bir gıdada katkı maddesi olmasın ancak bazı katkı maddelerinin kullanılması mutlak olarak gerekmektedir. Örnek olarak sucukta nitrit kullanılmaması sonucu Clostridium Botullinum adlı bakterinin çoğalmasına sebep olabilmektedir. Bu bakterinin ürettiği 1 gram zehirli madde 1 milyon insanı öldürecek güçtedir. Bu yüzden bazı katkı maddelerinin kullanılması gerekmektedir. Şunu da belirtmek isterim ki piyasada üretilen ürünler, merdiven altı işletmeler sebebiyle tehlikeli hale gelmektedir.

Bu durumda tüketici olarak ne yapabiliriz bunu konuşmalıyız. Paketli ürünler ve hazır yiyeceklerden kaçınmalıyız. Aldığımız ürünlerde etiket okumaları yapmalıyız. İçerisinde bulunan katkı maddelerini tanıyıp ürün tercihimizi bu doğrultu da yapmalıyız. Bilinçli bir tüketici olmak hem üreticiyi doğru gıda katkı maddeleri kullanımı konusunda hem de devleti etkin kontrol yapma konusunda daha duyarlı hale getirecektir.  Aksi durumda gerekli denetimin olmadığı ülkelerde, insan sağlığı üzerindeki alerjik, kanser yapıcı ve daha birçok olumsuz etkiler göz ardı edilebilmektedir.

Sağlıklı, güzel günlere…

GIDA KATKI MADDELERİNDEN KORKMALI MIYIZ?