UYKU VE BESLENME

YAYINLAMA: 28 Temmuz 2022 / 19.15 | GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2022 / 19.15

Uyku süresinin azalması ve kalitesiz uyku modern toplumlarda yaygın olarak görülen ve bazı sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen önemli bir durumdur. Son yıllarda teknolojinin gelişimi ile birlikte televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zamanın uzaması, gece yemelerinin artması, fiziksel aktive azlığı ile birlikte uyku düzeni de bozulmaktadır. İştahı düzenleyen iki hormon olan Leptin (tokluk hormonu) ve Ghrelin (açlık hormonu) 4-5 saat uyuyan kişilerde değişiklik göstermektedir. Düzenli uyku saati olan kişilerde leptin hormonu, iştahı keserek yemeyi durdururken 4-5 saat uyuyan kişilerde leptin hormonu çok düşüktür. Ghlerinin ise seviyesi artar ve kişi kendini aç hisseder. Bu da gece açlığını tetikler. Yine uykusuzluk ile artan stres hormonu kortizol da vücut yağlanmasını arttırmaktadır. Bu nedenlerden ötürü, yeterli ve dengeli beslenmeyle birlikte, iyi ve düzenli bir uyku ile kilo kontrolü sağlanabilmektedir. Yapılan araştırmalar da yetersiz uyku durumunun günlük enerji alımında yaklaşık 400 kalori kadar artışa neden olabildiği ve sağlıksız beslenmeye özellikle de basit şeker tüketimine yönlendirdiği gözlemlenmiştir.  Kilo verememenin nedenlerinden biri gördüğümüz üzere uyku olabilir.

Kaliteli bir uyku uyumak için beslenmenize dikkat etmelisiniz:

Dolu bir mide ile yatağa gitmeyin.

Uyumadan en az 2 saat öncesinde bir şeyler yemeyi bırakın. Ana yemekten en az 4 , ara öğünden en az 2 saat sonra uyuyun.

Akşamları süt tüketin.

Toplumun büyük bir bölümünde laktoz intoleransı vardır ve gece içeceğiniz süt midenin şişmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda süt yerine yoğurt veya kefiri tercih edebilirsiniz.

Akşam yemeklerinde sebze tercih edin.

Türk kahvesi, filtre kahve, demli çay, çikolata, enerji içecekleri yüksek miktarda kafein içerir, uykudan 5-6 saat önce kafeini kesmelisiniz.

Bitki çayı tüketin.

 Özellikle rezene, yasemin, ıhlamur, melisa, papatya çayları iyi bir alternatiftir.

Sıvı alımını gün içerisine dağıtın.

Gece yoğun sıvı tüketimi gece tuvalet ihtiyacınızı arttıracağından uykunuzun bölünmesine neden olabilir.

Sağlıklı, güzel günlere…

UYKU VE BESLENME