Barınma Sorunu

YAYINLAMA: 09 Eylül 2022 / 14.11 | GÜNCELLEME: 09 Eylül 2022 / 14.11

Yaşam koşullarının zor olduğu yerlerde yeni atanan öğretmenleri atandıkları yerlerde tutabilmek enflasyon rakamlarının yükselmesiyle birlikte iyice zorlaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı çalışma koşullarının zor olduğu bölgelerde öğretmen açığını kapatmanın yollarından birisi olarak sözleşmeli öğretmenlik sistemini yeniden devreye koymuştu. 5 yıl ile başlayan süreç 2018 yılında ki KHK ile 3+1 haline dönüştürüldü. Böylece en azından memurlar için yaşam koşullarının zor olduğu yerlere atanan bir öğretmenin 4 yıl boyunca atandığı yerde görev yapması sağlandı.

Öğretmen açığını kapatmak için üretilen bir başka formül ise kadrolu öğretmenlerin atandığı ilden bazı illere atanmasında 3 yıl şartını kaldırmıştı. Yapılan bu çalışmaların öğretmenleri buralarda zorunlu tutmak dışında faydası olmadığı gibi, süresini dolduran bir çok öğretmen ya kendi iline veya yaşam koşuluna uygun bir ile yerleşmeyi tercih etmektedir. 

Büyükşehirlere atanıp aldığı maaşın yarısını bazen daha fazlasını sadece kiraya ayırmak zorunda kalan öğretmen ilk fırsatta bu illerden kendi memleketine veya yaşam koşularının daha uygun olduğu şehirlere tayin istemektedir.

Özellikle kiraların yüksek ve hayat pahalılığının olduğu şehirler ile doğu ve güneydoğuda öğretmen açığı artmaktadır. Zaten zor koşullarda yaşayan, hayat pahalılığı ile mücadele eden öğretmen iyice çaresizlik içerisine itilmektedir. İlk fırsatta da tayin isteme yolunu seçmektedir.

Eğitimde kalite ve istikrar isteniyorsa öğretmenin yaşam koşulu gerek ekonomik, gerekse sosyal açıdan mutlaka iyileştirilmelidir. Bir ilde öğretmen tutulamıyorsa bunun altında yatan gerekçeler araştırılmalı ve ona göre mutlaka çözüm üretilmelidir. Atandığı yerde barınma sorunu yaşayan bir öğretmenden verim beklemenin mantığı yoktur. Bu çözümlerden bir tanesi de  illerin zorluk derecesine göre mutlaka maddi olarak öğretmenin desteklenmesidir.

Zorunlu hizmet kapsamında çalışan öğretmenler sadece hizmet puanıyla değil, aynı zamanda maddi olarak desteklenmeli, öğretmenin barınma sorunu lojman yoluyla çözülmeli, lojman sağlanamayan yerlerde kira yardımı Türkiye ortalamasına uygun olarak tüm öğretmenlere yapılmalıdır.

Barınma Sorunu