Dünya'da ve Türkiye'de Aspir Bitkisinin Tarihi, Kullanım Alanları ve Önemi (3)

YAYINLAMA: 26 Ekim 2022 / 13.31 | GÜNCELLEME: 26 Ekim 2022 / 13.31

İnsan Beslenmesindeki önemi

 İnsan Sağlığı İçin Önemi;

  • Aspir bitkisi tıbbi olarak, kadınların regl dönemlerinde, kalp-damar rahatsızlıklarında ve travma sonucu oluşan şişliklerin ve ağrıların tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bu kullanımların doğruluğu, yapılan klinik ve laboratuar çalışmaları ile de desteklenmiştir. Klinik çalışmalarda, yüksek tansiyonu düşürdüğü, damarlardaki kan akışını arttırarak dokuların daha fazla oksijen almalarını sağladığı gözlenmiştir .
  • Afganistan ve Hindistan’da, aspir yapraklarından yapılan çay, kadınların düşük yapmasını önleyici olarak kullanılmıştır.
  • Son yıllarda yapılan araştırmalarda, aspir çiçeklerinde antioksidan maddelerin varlığı da ortaya konmuştur. Özellikle sarıçiçeklerin diğer renklerdeki çiçeklerden daha fazla antioksidan madde İçerdiği ve çay yapımında sarıçiçeklerin kullanılmasının daha yararlı olacağı ortaya konmuştur.
  • Hindistan ve Pakistan’da, aspir bitkisinin hemen hemen bütün parçalarının aktarlarda satıldığı, buralarda pek çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı ayrıca afrodizyak olarak da kullanıldığı bildirilmektedir.
  • Ortadoğu ülkelerinde, Hindistan’da ve Afrika’da, aspir bitkisi, ateş düşürücü olarak, kusmayı teşvik ettiği için zehirlenmelerde panzehir olarak ve kabızlığa karşı (ishal yapıcı) kullanılmıştır.
  • Bangladeş’te, öğütülmüş aspir tohumları hardal yağı ile karıştırılarak romatizmaya karşı merhem olarak kullanılmıştır.
  • Kanada merkezli SEMBIOSYS firması yıllarca yaptığı çalışmalar sonucunda genetiği değiştirilmiş aspir bitkisinin genetik yapısı değiştirilerek, tohumlarında bulunan proteinlere insülin ürettirmeyi başarmışlardır. Aspir hasadından sonra alınan tohumlardan, laboratuar şartlarında elde edilen proteinler, adı geçen şirkete ait ekstraksiyon işlemleri sonucunda işlenerek insülin elde edilmiştir. Sürecek

Dünya'da ve Türkiye'de Aspir Bitkisinin Tarihi, Kullanım Alanları ve Önemi (3)