SÜPER MEYVE KIZILCIK
Kıpkırmızı rengiyle ister dalında ister tezgahta bakmadan geçmediğim, daha sonrasında ise diyetisyen olarak asıl mucizenin içinde saklı olduğunu öğrendiğim kızılcık meyvesi aslında kökeni kuzey Amerika’ya dayanan çok kıymetli bir besindir.
Tarihsel olarak, Yerli Amerikalılar kızılcıkları mesane ve böbrek hastalıkları için bir tedavi olarak kullanırken, İngiltere’den ilk yerleşimciler onları iştahsızlık, mide şikayetleri, kan bozuklukları ve iskorbüt tedavisinde kullanmışlardır.
Ülkemizde kızılcık genel olarak yabani formlarda genelde tarla ve bahçe kenarlarında ya da ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde sahil ve yüksek kesimlerinde dağlık alanlarda, dere yataklarında tek veya gruplar hâlinde bulunur.
Malatya, Bursa, Yalova, Karabük, İstanbul, Denizli illerinde sınırlı miktarda aşılı kızılcık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kızılcık yetiştirildiği yörelerde eğren, eyren, eyir, kevren, kiren, zoğal, beyaz kızılcık, çalı kızılcığı, çum, güren, kevren, kıran, kıren, şefit, zağal, zanğal, zavrak, zonğal, zoval, zuğal, zuhal, zuval gibi isimlerle anılmaktadır
Yapısal olarak kızılcık meyvesi uzun ömürlü bir meyve değildir. Mevsiminde birkaç hafta içinde tezgahlarda ki yerini alır ve kaybolur. Sürecek