ŞEKER HASTALARINDA DİYABETİK AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ

YAYINLAMA: 21 Aralık 2022 / 15.47 | GÜNCELLEME: 21 Aralık 2022 / 15.47

Tüm hastalar için diyabet ya da halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığının kesin bir tedavi yöntemi olmasa da diyabetin yol açtığı bozuklukları önlemek veya en azından geciktirmek mümkündür.

Kan şekeri düzeyini kontrol altında tutmak için, diyabet tedavi protokolüne uymak, beslenmenize dikkat etmek, hareketli bir yaşam tarzı, sigaradan uzak durmak kontrol edilemeyen yüksek kan şekerinin yol açacağı bozuklukları önler veya geciktirir. Bu nedenle diyabetik ayaktan korunmanın en iyi yolu diyabeti kontrol altına almaktır.

Ayağınızda his kayıpları, şekil bozuklukları, bacak damarlarınızda tıkanıklıklar olsa bile ayakta yara açılmayabilir. Mutlaka ve her durumda yarayı başlatan bir sebep bulunur. Basit bir travma, kesik, batma, çizik, ayakkabı vurması, yanık, ayak mantarı yarayı başlatabilir. Bu nedenle ayakta koruyucu önlemler ve ayak bakımı hastalar, hasta yakınları ve hasta ile ilgilenen sağlık çalışanları için birinci öncelikte olmalıdır.  Türkçemizde kullandığımız güzel bir deyimle ayak bakımının önemi özetlenebilir:

Diyabetik Hastalar Ayaklarına “Gözleri Gibi” Bakmalıdır!

Diyabetik Ayak Bakımı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyabetik ayak bakımı için diyabet hastasının ayakları her gün kontrol edilmelidir.

Ayakların her yeri, parmak altları, araları, taban, topuk gözden geçirilmelidir.

Ayağın kolay görünen üst kısımları değil, diğer kısımları da gözden geçirilmelidir.

Bu amaçla hasta bir ayna kullanmalıdır.

Diyabet hastalarının gözlerinin iyi görmeyebileceği unutulmamalıdır.

Günlük kontrolün hasta yakınları tarafından yapılması daha uygundur.

Kontrollerde, kızarıklık, şişlik, renk değişiklikleri, vurma, soyulma, su toplaması, parmak aralarında beyazlaşmaya dikkat edilmelidir. Bunlardan biri görüldüğü anda ihmal edilmemeli, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sürecek

ŞEKER HASTALARINDA DİYABETİK AYAK BAKIMI VE ÖNEMİ