Diyabete Bağlı Oluşabilecek Ağız ve Diş Sorunları (3)
Genellikle diyabetli kişilerde, tükürük bezlerini etkileyen dehidrasyon (ağız kuruluğu) sonucu ağız boşluğunun korunma mekanizmasında bozulma ve buna bağlı olarak da sağlıklı kişilere kıyasla daha fazla ağız içi yara gözlendiği bilinmektedir. Tükürük akış hızındaki azalma ve tükürük PH’ında meydana gelen değişimler, ağız boşluğunda özellikle mantar türü yara oluşumunun artmasına neden olur
Dişler günde 3 kez fırçalamalı (ara öğün sayısı fazla olan bireylerde bu sayı, daha fazla olabilir),diş ipi ve ağız bakımına yardımcı gargaralar kullanılmalı, yılda en az 2 kez diş hekimine gidilmeli, var olan diş eti hastalıkları tedavi edilmeli, yani ‘’Fokal Enfeksiyon Odağı’’ olarak bilinen enfeksiyon kaynakları yok edilmelidir.
Diyabetik bireylerde kan şekeri kontrolü, bir çok konuda olduğu gibi, ağız sağlığı açısından da büyük önem taşır; en sık görülen şikayet, tükürük akış hızı ya da miktarındaki değişikliğe bağlı olarak ortaya çıkan ağız kuruluğudur. Kontrolsüz diyabet hastalarının ağızlarında, kuruluk, yanma, dil papillerinde kayıplar, diş çürüklerine artış ve dişlerde dökülme, periodontal hastalıkların görülme sıklığında artış olur ayrıca tükürük bezlerinde diş eti oluğu sıvısında glikoz artışıyla bakteri florası da etkilenir, kontrol altında olmayan tüm diyabet hastalarında bakteriyel enfeksiyonlara karşı risk artar, bağışıklık sistemindeki dengesizlik, yara iyileşmesinde gecikmeye neden olur.
Diyabetik bireylerde kan şekeri kontrolü birçok konuda olduğu gibi ağız sağlığı açısından da büyük önem taşır.
Diyabetik hastalarda ağızda görülen en tipik değişiklik tükürük akış hızı ya da miktarında değişikliğe bağlı olarak ortaya çıkan ağız kuruluğudur.
Kontrolsüz diyabetiklerin ağızlarında:
• Kuruluk oluşması
• Yanmalar
• Dil papillerinde kayıplar oluşabilir.
• Diş çürüklerinde artış ve dökülme
• Periodontal hastalıkların görülme sıklığında artış izlenir.
• Tükrük bezlerinde glikoz artması ile bakteri florası da etkilenir.
• Kontrol altında olmayan tüm diyabetiklerde bakteriyel enfeksiyonlara karşı risk artar.
• Diyabetiklerin bağışıklık sistemindeki dengesizlik yara iyileşmesinde gecikmeye neden olur.
Dişeti, dişi çevreleyen kemik ve çevre dokularını etkileyen kronik enflamatuvar bir hastalıktır. sürecek