DİİB.NE İSABET EDEN KDV SORUNU

YAYINLAMA: 16 Ocak 2023 / 15.57 | GÜNCELLEME: 16 Ocak 2023 / 15.57

Geçtiğimiz aralık (2022) ayında İhracatçı Mükellefler KDV iadelerinde yeni bir düzenleme ile karşılaştılar.

Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) 2022 Aralık ayında Vergi Dairesi Başkanlıklarına bir yazı göndererek İhracat KDV. İadesinde iadeyi eksiltecek yeni bir uygulama başlatmıştır.

Bilindiği gibi 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan KDV GENEL TEBLİĞİ ile Maliye Bakanlığı Tüm KDV Tebliğlerini Tek tebliğde toplayarak yayınlamıştı.

Söz konusu Tebliğin (IV/A-1.5.) maddesi şu şekilde idi;

“IV.KDV. İADESİNDE ORTAK HUSUSLAR

A.İADE TUTARININ HESABI VE İADEYE DAYANAK TEŞKİL EDEN İŞLEM VE BELGELER

1.5. DİİB Sahibi Mükellefin İhraç Kaydıyla Tesliminde İade Edilecek KDV

DİİB sahibi mükellefler, 3065 sayılı Kanunun geçici 17’nci maddesi kapsamında temin ettikleri malzemeleri kullanarak ürettikleri malları Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı teslime konu edebilirler.

DİİB kapsamında KDV ödemeksizin satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu ürün için DİİB kapsamında aldığı girdiler nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamaz.

Eşdeğer eşya uygulaması nedeniyle KDV ödeyerek satın aldığı girdileri kullanarak vücuda getirdiği ürünü ihraç eden ve bunun karşılığında da DİİB kapsamında KDV ödemeyerek söz konusu girdi veya eşdeğer eşyasını temin etme hakkı kazanan mükellefin KDV ödeyerek satın aldığı girdilere ilişkin KDV’yi, başlangıçta iade olarak talep etmesi mümkün değildir. İade edilecek KDV’nin hesabı, eşdeğer eşya uygulaması nedeniyle DİİB kapsamında KDV ödemeksizin girdi temininden sonra yapılır. Bu durumda iade edilecek KDV, ihracata genel vergi oranı uygulamak suretiyle bulunacak tutardan, DİİB kapsamında girdi temininde ödemediği KDV tutarının düşülmesi suretiyle bulunan tutarı aşamaz.”

Bu hükme göre İhracatçılar İmalatçılardan KDV ödeyerek aldıkları ürünlere ait KDV.ni Vergi Dairesinden alabilmekteydi.

Ancak; Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) sahibi mükelleflerin 04.10.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7 seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile “DİİB sahibi mükelleflerin ihraç edilmek üzere İhracatçılara KDV’li mal satışı yapamayacakları” belirtildiğinden İhracatçı firmalar bu kapsamdaki İmalatçı Firmalardan KDV’li mal alımından vazgeçmek zorunda kalmıştı.

İlgili madde şu şekilde düzenlenmişti:

“MADDE 11 – Aynı Tebliğin (IV/A-1.5.) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“DİİB sahibi mükellef tarafından bu belge kapsamında üretilen mallar, belge sahibi tarafından doğrudan ihraç edilebilir ya da 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) veya geçici 17 nci maddeleri kapsamında ihraç kaydıyla teslim edilebilir. Dolayısıyla DİİB sahibi mükellefin belge kapsamında yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin temin ettiği malları kullanarak ürettiği malların, DİİB sahibi mükellef tarafından KDV hesaplanarak (3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla yapılan teslimler nedeniyle hesaplanan KDV hariç) teslimi mümkün değildir. Buna rağmen, DİİB kapsamında üretilen malların KDV hesaplanarak (3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla yapılan teslimler nedeniyle hesaplanan KDV hariç) teslim edilmesi halinde, ihracatçılara bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’nin iadesi yapılamaz.” sürecek

DİİB.NE İSABET EDEN KDV SORUNU