İş ahlakı nedir?
Özel veya kamu sektörü, herhangi bir kurumda çalışıyorsanız, Türkiye şartlarında bunun bir şans olduğunu iyi idrak etmeniz gerekir.
Çünkü piyasada milyonlarca insan, ne yazık ki böyle bir imkandan yoksun.
O zaman, birinci önceliğiniz, iş ahlakına uymaktır.
İşini severek veya zorunlu olarak yapmanız önemli değil, iş ahlakına uymanız lazım.
Bakın geçtiğimiz aylarda bir Yargıtay bir karar verdi. İşyerinde mesai saatleri içerisinde bulmaca çözdüğü tespit edilen bir personelin tazminat hakkı iptal edildi. Yani bu konuda artık bir yargı kararı var.
İşyerinde, bulmaca çözmek, müzik dinlemek, video seyretmek, sürekli telefonla konuşma da bu içtihat kapsamına giren şeyler.
Yani yasa ne diyor?
Bir işyerinde çalışıyorsanız, o işyerinde mesai saatleri içerisinde gereksiz işlerle uğraşamazsınız. Tüm vaktinizi, aklınızı işinize harcamak zorundasınız diyor.
Ne kadar doğru ve haklı bir karar değil mi?
Yasanın Türkçe meali de şu: İşyerinde yalnızca işinizle ilgilenmekle mükellefsiniz, bunun dışında yaptığınız şeyler ahlaksızlıktır.
Kamu kuruluşuna gidiyorsunuz, çoğu yerde bir kahve-çay muhabbeti, bazen işinizin düştüğü memur elinde telefon, muhabbeti bitmeden size dönüp işinizle ilgilenmiyor. Her seferinde o memurun sizin vergilerinizle aldığı maaşı hak etmediğini, iş ahlakını ihlal ettiğini görerek lanet okuyup çıkıyorsunuz.
Özel sektörde durum biraz daha ciddiyetle ele alınabiliyor. Ama eğer işi sıkı tutmazsanız orada da fırsatları ahlaksızlığa çevirmek isteyen çok insan var.
Oysa çalışma yaşına ve koşullarına gelmiş insanların, başkasının gözetimi ve uyarısına gerek kalmadan kurallara riayet etmesi, iş ahlakına uyması gerekmez mi?
Ama bizim insanımız işte, sürekli uyaracaksın, çünkü iş ahlakı da bireysel ahlakın bir parçası ve bizim insanımız bu!