EYT NİHAYET ÇIKIYOR

YAYINLAMA: 05 Şubat 2023 / 16.46 | GÜNCELLEME: 05 Şubat 2023 / 16.46

8.9.1999 tarihinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda değişiklik yapılarak çalışanların Emekliliği için çalışma gün şartından başka yaş sınırı da getirilmiş ve böylece, yasa değişikliği öncesi emekli olabilecekken yaş sınırlaması sebebiyle yasada öngörülen belirli bir yaşı beklemek durumu hasıl olmuştu.

Böylece EYT (Emeklilikte yaşa takılanlar) sorunu ortaya çıkmış oldu.

Geçen zaman içinde bu sorun sürekli EYT.liler tarafından şikayet konusu olmuş ancak çözülememişti.

Son olarak Muhalefet kanadının bu durumu gündeme getirmesinin de etkisiyle Hükümet tarafından hazırlanan EYT ( Emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili olarak bir kanun teklifi hazırlanarak Meclis Komisyonuna sunuldu.

KANUN TEKLİFİ KAPSAMI

Kanun teklifine göre;

“Bu kapsamda 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. Geçici maddede 08.09.1999 (dahil) tarihi öncesinde işe girenler için sadece yaş koşulu aranması yürürlükten kaldırılmış, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı ile ilgili olarak şartların devam ettiği belirtilmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 95- Bu maddenin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması için talepte  bulunanlardan 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi,  2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinin (B) bendi ve 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun geçici 205 inci maddesi hükümlerine göre yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanırlar. Bu fıkra esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaz ve geriye dönük hak talep edilemez.

Birinci fıkra kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı talebinde bulunarak ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren bu Kanunun geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. 

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı bu indirimden tekrar yararlanılamaz. Bu fıkrada yer alan indirimden, bu Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan diğer şartlar sağlanmak kaydıyla yararlanılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir.” Sürecek

EYT NİHAYET ÇIKIYOR