Alkali Beslenme (3)
Alkali beslenmenin sindirime faydaları
Asidik olan besinler sindirim esnasında vücutta asit yükü bırakır. Fakat alkali beslenmeye ve alkali besinlere baktığımız zaman sindirim sistemini zorlamadıklarını ve yormadıklarını görürüz. Aşırı asidik beslenmede mide sorunlarının oluşabildiği bir gerçektir. Fakat buradan ‘’Tam anlamıyla alkali beslenilmelidir!’’ gibi bir sonuç çıkmamalıdır. Aradaki denge oldukça önemlidir.
Alkali ve asidik gıdalar birbirinden nasıl ayrılır?
Alkali ve asidik gıdaları birbirinden ayırmak için birçok liste bulunmaktadır. Bu listeye biraz sonra aşağıda da yer vereceğiz. Fakat alkali ve asidik gıdaları birbirinden şu mantıkla ayırmamız mümkündür; alkali gıdalar bazı bakliyatlardan, sebzelerden ve baharatlardan oluşmaktadır. Asidik gıdalar ise asitli içecekler, yapay tatlandırıcılar, paketli gıdalar ve işlenmiş gıdalardan oluşmaktadır. Tabii ki hem alkali hem de asidik gıdalar için istisnalar bulunmaktadır. Mesela limon asidik olmasına rağmen alkali değeri oldukça yüksek olan alkali bir gıdadır.
Alkali ve asidik besinler hangileridir?
Yüksek seviyeli alkali besinler: Karpuz, sebze suları, Japon eriği, mandalina, patates, spirulina, deniz yosunu, deniz tuzu, ahududu, Trabzon hurması, soğan, şeftali, maden suyu, lotus kökü, mercimek, limon, karbonat.
Orta seviyeli alkali besinler: Şalgam, tatlı mısır(taze), baharatlar, soya sosu, sivri biber, bezelye, yaban havucu, maydanoz, zeytin, hardal, şeker kamışı, mango, yer lahanası, kivi meyvesi, yosun, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, sarımsak, hindiba, böğürtlen, karahindiba, kestane, kırmızı biber, kaju fıstığı, havuç, brokoli, kuşkonmaz, kayısı, elma.
Düşük seviyeli alkali besinler: Badem, elma sirkesi, elma, enginar, avokado, dolmalık biber, kahverengi pirinç, lahana, karnabahar, kiraz, kara lahana, patlıcan, yeşil çay, bal, pırasa, maya, papaya, şeftali, armut, turşu, patates, kabak.
Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Alkali beslenme nasıl yapılır?
İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
Meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilmelidir.
Mevsimi olmayan gıdalar için mevsiminde hazırlık yapılmalıdır. Mesela kışın marketten domates almak yerine mevsiminde yapılan domates sosu kullanılabilir.
Lokmalar mümkün olduğunca çok çiğnenmelidir.
Hamur işi yenmemeye çalışılmalıdır.
Sabah uyanıldığında içine limon sıkılmış bir bardak su içilebilir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, ceviz, balık gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir.
Organik beslenmeye özen gösterilmelidir; bu şekilde vitamin ve minerallerden etkili bir şekilde yararlanılabilir.
Sebzelerin pişince besin değerlerinin düştüğü unutulmamalı ve çiğ tüketmeye özen gösterilmelidir.
Günlük ihtiyacımız olan su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
Yeterince yüksek pH’lı su tüketilmelidir.
Kahve, çay, kola ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
Alkali seviyesi yüksek gıdalar ve alkali beslenme sağlıklı temellere dayanmaktadır.
Fakat bu beslenme düzeni ile ilgili farklı görüşler olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Birçok kişi alkali beslenme tarzını uygulamaktadır. Fakat alkali beslenmeye başlamadan önce mutlaka bir beslenme uzmanına danışılmalıdır.Bitti