Parkinson ve beslenme (2)

YAYINLAMA: 07 Haziran 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 07 Haziran 2023 / 11.00

Bir Parkinson hastasında uygulanan diyetin başarısı

Yeni yayımlanan bir makalede 53 yaşında Amerikalı bir Parkinson hastasının kendi üzerinde başarı ile uyguladığı diyetin ayrıntıları açıklanmış. Uzun süre uygulanan bu diyet ile hastanın şikâyetlerinin önemli ölçüde azaltılabildiği ve ilaca olan gereksinimin en aza indirilebildiği bildirilmiş. Hasta kendisine iyi gelebilecek günlük diyeti oluşturana kadar çeşitli düzenlemeler yapmış. Günde 150 gram çilek ( bu suretle ortalama günde 24 miligram fisetin alınmakta) ve 1-2 çorba kaşığı ruşeym ve haftada 2-3 defa esmer pirinç ihtiva eden diyetin uygulanması ile en iyi sonucu almış.

Bu diyetin düzenli uygulanması altı ay içerisinde kullanılan ilaç miktarının yarı yarıya azaltılabildiği ve motor işlevlerde belirgin bir düzelme sağlanabildiği, iki yıl içerisinde ise ilaç miktarının dörtte biri kadar azaltılarak bütün motor işlevlerin belirgin bir şekilde düzeldiği bildirilmiş.

Günümüzde insan sağlığı için zararlı olabilen gıdalar  Parkinson hastaları için de mutlaka kaçınılması gereken gıdalar arasındadır.

 kaçınılması gereken besinler; trans-yağlar (tereyağ, margarin vd.), yağlı etler (yağlı köfte, tavuk derisi, balık derisi altındaki yağ), mangalda ya da kızartılarak pişirilmiş etler (büyükbaş, tavuk, balık), işlenmiş et ürünleri (hamburger, sosis, salam, sucuk, tütsülenmiş et),  yağsız süt ürünleri (tam süt, kremşanti, kremalı kahve ve pastalar), tatlılar, glikoz şurubu ile hazırlanmış ürünler ve tatlandırıcılar.

Örnek günlük beslenme programı:

Kahvaltı: Taze ya da dondurulmuş çilek (100-150 gram) şekersiz olarak tüketilecek; 2 adet ev yapımı gözleme (tam buğday unu ve ruşeym ile yapılmış);

2 çorba kaşığı ev yapımı düşük şekerli erik reçeli (başka meyve de olabilir);

2-3 büyük fincan kafeinsiz kahve (istenirse yağsız süt eklenebilir).

Öğle yemeği:  İki dilim tam buğday ekmeği arasına hardal sürüp üzerine marul ve domates dilimleri ile hazırlanan sandöviç; birbuçuk-iki bardak mevsim meyveleri salatası (üzüm, kiwi, mandalina, portakal, greyfurt, likapa vd.); içerisine limon dilimi atılmış siyah veya yeşil çay (günde yaklaşık bir litre).

İkindi: 100 gram civarında tuzsuz, kavrulmamış kuruyemiş karışımı (fındık, badem, ceviz, vd.); şekersiz bitter çikolata.

Akşam yemeği:  Tam tahıllı burgu makarna [sosu için sarmısak, domates püresi, fesleğen, dilimlenmiş mantar, derisi alınmış ve parçalanmış tavuk göğsü (45 gram), az yağlı peynir (15 gram)]; brokoli, 100-150 gram mevsim meyveleri; kafeinsiz bir fincan kahve; bir ufak parça bitter çikolata.

Acıkılırsa atıştırmalık: Bir adet ev yapımı gözleme; bir ufak elma. 

Bu şekilde bir diyetin uygulanması ile ilk 3 ay içerisinde herhangi bir olumlu gelişme gözlenmemiş ,fakat altı aydan sonra olumlu gelişmeler ortaya çıkmış. İki yıllık uygulama sonunda ise hastanın; merdiven çıkma, yürüme, bahçe işleri, yazı yazma, bilgisayar ile yazma, temizlik, banyo almak, ütü yapmak, sohbet gibi  günlük faaliyetlerini sorunsuz sürdürebildiği belirtilmiş. Hastanın diyet uygulamasından 6 ay sonra nörolog hekim tarafından yapılan muayenede daha önce tespit edilen şikayetlerin büyük ölçüde kaybolduğu, ancak çene titremesi hariç diğer titremelerin giderilemediği tespit edilmiş. Bir başka önemli nokta ise; bu diyet programından sapılması halinde şikayetlerin tekrar ortaya çıkması. Mesela pasta yenilmesi veya ruşeym alınmadığı takdirde 3 hafta içerisinde şikayetlerin tekrar belirginleştiği ve tekrar düzelmesinin bir kaç haftayı bulduğu bildiriliyor.

Sonuç olarak bu diyet programı, bir ön çalışma. Uygulanan hastada oldukça başarılı olmuş ve kullanılan ilaç miktarı yarıyarıya, hatta dörtte biri kadar düşürülebilmiş. Şüphesiz bu programın her Parkinsaon hastası için uygun olması beklenemez, ancak önerilen diyet programı her insan için sağlıklı beslenme öğeleri taşıması bakımından da yararlı. Sürecek

Parkinson ve beslenme (2)
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *