Orta Hasarlı Binalar İçin Genelge Taslağı

YAYINLAMA: 06 Temmuz 2023 / 07.00 | GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2023 / 22.26

Orta hasarlı bina sakinleri genelgeyi beklemekten yoruldular arkadaşlar biliyorsunuz.. Bu nedenle belediyelere ve çevre şehircilik il müdürlüklerine ulaşan fakat halka açılmayan bir taslak var ve 10 maddelik bu taslak metnini @aksenlemimari Instagram hesabımda paylaştım.

Ayrıca Akşen İle Mimari YouTube kanalımdan konu ile ilgili açıklayıcı videolarımı da izleyebilirsiniz.

Genelge taslağının içeriğinden kısaca söz etmek gerekirse aslında beklenen genelge tüm orta hasarlıları ilgilendirmiyor. Burada kritik olan 2000 yılından önce inşası tamamlanmış ve güçlendirilmesi istenen orta hasarlılar ve 2000 yılında ve sonrasında inşası tamamlanmış yıkımı istenen orta hasarlılar.

Genelge taslağının 3. maddesi güçlendirme isteyen 2000 öncesi orta hasarlı bina sahiplerine sesleniyor. Ve diyor ki; eğer güçlendirme istiyorsanız hasar tespit itiraz sonuçlarının açıklandığı günden itibaren 90 gün içerisinde AFAD’a yazılı olarak isteğinizi ek belgelerle beraber beyan etmeniz gerekiyor.

Nedir bu ek belgeler?.. Binanın yaşını gösteren bir belge, binanın beton sınıfının 10’un üzerinde olduğunu ve diğer analizlerini gösteren bir teknik rapor ve elbette mal sahiplerinin çoğunluğunun güçlendirme istediğine dair imzalarının bulunduğu bir belge ile birlikte.

Genelge taslağının 4. maddesi ise yıkım isteyen ve 2000 yılı ve sonrasında inşası tamamlanmış orta hasarlı binaların sahipleri için. Onlar da yazılı taleplerini ek belgelerle birlikte AFAD’a sunacaklar. Aynı şekilde 90 gün içinde. Yani 10 Ağustos’a kadar.

4 maddede 3. maddede istenen belgelerin dışında ek olarak bir de binanın güçlendirme avan projesi üzerinden maliyet analizi raporu verilmesi isteniyor.

3 ve 4. maddeleri uygulayanların talepleri AFAD’ın öncülüğündeki komisyonlar tarafından değerlendirilecek ve eğer uygun görülürse söz konusu orta hasarlılara güçlendirme ya da yıkım hakkı verilecek.

Genelgenin yayınlanması oldukça geciktiğinden, ulaştığımız taslak doğrultusunda harekete geçmenin zaman avantajı kazandıracağını ifade etmek isterim. Çünkü istenen bu belgelerin hazırlanması firmaların ve laboratuvarların yoğun olması sebebiyle vakit alabiliyor.

Genelgenin beklenmesine ihtiyaç olmadan özellikle güçlendirme kararı alan binaların sahiplerinin performans analizlerini yaptırmalarını üzerine basa basa videolarımda ve yazılarımda anlatmaya çalıştığım halde yine de genelge çıkmadan harekete geçemeyen çok insan oldu maalesef. Şimdi de taslak üzerinden aynı şeyi anlatmaya çalışıyorum fakat hala genelge bekleyenler olduğunu da düşünüyorum.

Genelgenin bu ay ortasına kadar çıkmış olması bekleniyor. Umarım herkes kendi binasının akıbeti ile ilgili gerekenleri zamanında yapabilme şansı bulur. Çünkü zaman gittikçe daralıyor ve netleşmeyen süreç herkesi yıpratıyor.

Bu anlamda gerek güçlendirme için gerekse yıkım için mücadele etmek durumunda kalan herkese kolaylıklar diliyorum.

Sevgiler, selamlar…

Orta Hasarlı Binalar İçin Genelge Taslağı
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *