Aynısefa (2)

YAYINLAMA: 21 Aralık 2023 / 03.00 | GÜNCELLEME: 20 Aralık 2023 / 20.32

Aynısefa bitkisi nasıl kullanılır?

1.Aynısefa çayı: Sarı ya da turuncu renkli aynısefa çiçeklerinin kurutulması ve çay şeklinde demlenmesi ile tüketilebilecek olan aynısefa bitkisi faydalarını içilmeye başlandığı ilk andan itibaren gösterebilmektedir. Aynısefa bitkisinin faydalarını görebilmek amacıyla hazırlanacak olan çayın tavsiye edilen karışım oranı da bir bardak çay için bir çay kaşığı ölçüsünde kurutulmuş aynısefa çiçekleridir. Çayı hazırlama yöntemi olarak ise kurutulan yaprakların suya atılması ve yaklaşık olarak 15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak demlenmeye bırakılması olduğu söylenebilir. Demleme işleminin ardından doğrudan tüketilebilecek olan aynısefa bitkisi çayı arzuya göre bal ya da limon ile tatlandırılabilir. Tüm bunların yanı sıra dileyen kişiler aynısefa bitkisinin faydalarını görebilmek amacıyla bu bitkinin çiçeklerini salatalarında da kullanabilmektedir.
2. Duşta kullanım: 250 ml suya bir yemek kaşığı kurutulmuş Aynısefa bitkisi atılır ve duş esnasında kullanılır.
3. Aynısefa merhemi: 300-350 gram aynısefa bitkisi ince kıyılır. 500 gram margarin tavada eritilerek kızdırılır içine bitkiler dökülür. Çıtırdaması beklenir, karıştırılır ve ateşten çekilir. Ağzı kapalı olarak sabaha kadar serin ve karanlık yerde tutulur. Ertesi günü tekrar hafif ısıda bir bezden süzecek sıvı haline gelene kadar ısıtılır. Süzüldükten sonra, temiz kaplara doldurulur ve üzerlerine süzerken bezde kalan posalarda eklenmelidir.

4. Siğiller için merhem: 500 gram margarin tencerede eritilir ve yağ yeterince kızdıktan sonra 3 avuç kadar bitki sapı ince ince kıyılır. Kıyılmış saplar, yaprak ve çiçek tencereye atılır ve karıştırılır. 2-3 dakika sonra tencere ateşten çekilir ve kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Gece boyunca serin bir yerde bekletilir. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, üstüne iki kat tülbent yerleştirilmiş bir süzgeçten geçirilerek süzülmeye bırakılır. Bitki özsuyu dibe çökerek küflenmeye sebep olduğu için posaları sıkılmaz. Ağzı kapalı şekilde az az kaplara bölerek ilk sıcaklığı geçene kadar bekletilir ve sonrasında buzdolabında saklanır. 1 hafta içinde tüketilmelidir.

Aynısefa bitkisini kimler kullanmamalı?

Anne adayları ve emziren kadınların aynısefa bitkisini tüketmeleri önerilmez. Buna ek olarak da diyabet hastalarının kullanmadan önce doktorlarına mutlaka danışmaları gerekir.

Aynısafa çiçeğinden elde edilen çayın insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. Aynısafa çayının içerisinde C ve E vitaminleri bulunur. Bunun yanında kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Müsilaj, saponinler, kuersetin, kompleks polisakkarit, beta karoten gibi bileşenleri ve sağlık için pek çok yarar sağlayan uçucu yağları içeriğinde barındırır.

Aynısafa yaprakları toplanıp kurutularak çay elde edilebilir. Eğer yaprakları bulunamıyorsa aktarlardan kurutulmuş aynısafa yaprakları temin edilebilir.

1. 1-2 çay kaşığı kadar aynısafa yaprağı bir demliğe koyulur ve 1-2 bardak kaynar su demliğe eklenir.

2. 5-10 dakika boyunca demlemeye bırakılır.

3. Hazırlanan çay süzgeçten geçirilir ve içilir. İsteğe bağlı olarak içerisine bal ya da şeker katılabilir. Ancak aynısafanın faydalarından daha iyi yararlanmak için sade şekilde tüketilmesi daha uygundur.

Boğaz ağrısını hafifletmek için farklı bir şekilde demlenerek de aynısafa çayı hazırlanabilir.

1. 2 yemek kaşığı aynısafa çiçeği yaprakları ve yarım çay kaşığı rendelenmiş portakal kabuklarının üzerine 1 bardak kaynar su eklenir ve 5 dakika beklendikten sonra süzülür.

2. Bardağa alınan çayın içerisine 2 yemek kaşığı portakal suyu, 1 çay kaşığı bal ve az miktarda acı biber katılıp günde 2-3 kere tüketilebilir.

Aynısafa Çayının Yan Etkileri

Aynısafa bitkisi açık yaralar üzerine direkt olarak uygulanmamalıdır. Papatya, krizantem, yakupotu, dalya familyasından olan bitkilere alerjik reaksiyon gösteren kişiler aynısafa çayından uzak durmalıdır. Aşırı tüketimi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Aynı zamanda düşüğe sebep olabileceği için gebelik döneminde kullanılması tehlikelidir.

 

Aynısefa (2)
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *