ANNECİĞİM SENİ ILIK ZEYTİNYAĞI KADAR SEVİYORUM

YAYINLAMA: 04 Mart 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 03 Mart 2024 / 17.32

Gaziantep ve Hatay Mezopotamya’nın bereketli hilal bölgesinin içerisinde kalıyor. Zeytin ağacı Mezopotamyalı.  Ve halen yabani zeytin ağaçları Gaziantep ve Hatay’ı sarmalayan Torosların üzerinde konumlanırken, Fethiye’ye oradan Dalyan’a ve hatta Datça’ya kadar yetişmeye devam ediyor. Kimbilir kaç bin senedir Toros ya da Amanos Dağları bu kutsal bitkiye ev sahibi olmaya devam ediyor?

Antep bölgesindeki uçsuz bucaksız zeytin okyanusunu saygı, sevgi ve özlemle andığım Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin Müdürü rahmetli Sabahat Göğüş anlatmıştı: Şer’i mahkeme sicillerinde devletin zeytin dikmek isteyenlere teşvik vermesi nedeniyle meydana gelmiş o zeytin okyanusu. Şer’i Mahkeme sicillerine hiç bir şekilde ulaşma şansım olmadığı için bu olayı belgeleyemiyorum.

Annem, Kristal marka zeytinyağı kullanırdı teneke içerisinde. Zaten o dönemde zeytinyağı sadece teneke kutularda satılırdı. Sanırım yeteri kadar hijyenik bulmadığı için annem açık tereyağı veya sadeyağ kullanmazdı. Zeytinyağlı yemekleri de çok güzel yapardı, gelenekselliğin dışında etli yemeklere, pilava da zeytinyağı koyardı. Annem, Antep-Kilis bölgesi zeytinyağı dolu olduğu halde yerli yağ asla kullanmazdı. Yemek yazarı olduktan, zeytinyağının inceliklerini öğrendikten sonra olayı çözdüm. Ben çocukken zeytin toplandıktan günler sonra masmana denilen değirmenlerde sıkılırdı. Aradan geçen günler zeytinin üzerinde çeşitli bakterilerin üremesine neden olduğu için yağ hem acır hem de kokardı… Oysa şimdi, toplanan zeytin, neredeyse saat ile hemen sıkılıyor ve çok lezzetli. Ancak, benim Antep veya Kilis bölgesinde sıkılan erken hasat zeytinyağına ulaşma şansım yok. Geçen sene Kilisli bir müteşebbis harika bir erken hasat zeytinyağı üretti. Ancak, yanlış pazarlama politikası nedeniyle bugün o müessese de zeytinyağı da yok maalesef.

Şanslıyım, Arsuz’da Konacık Bakkalı erken hasat zeytinyağı elde etmek için büyük çaba harcıyor. Çabası, hangi tür zeytinin erken hasada daha yakıştığı…? Bu sene ekmeğimizi banmaktan büyük haz duyduğumuz bir erken hasat sattı bize. Yağımız geçen hafta içerisinde bitti, neyse ki Nesin Matematik Köyü’nden getirttiğim yağ Arsuz’u aratmadı.

Zeytin ağacı kesilir mi ayol? Asırlardır bizi besleyen, büyüten ya da mest eden zeytin bitirilir mi? Arkadaşlar, biz beşli çeteden her bakımdan üstünüz. Beşli çetenin zeytinliklerimizi yok edip, beton dökmesine izin vermeyeceğiz. Samimi olarak karşı koyalım, zeytinimizi vermeyelim, direnelim.

Zeytin ağacı, zeytin, zeytinyağı bizim kültürümüz. Ayol, uyanınca kahveden önce zeytin yiyoruz, neden verelim temel yiyeceğimizi? Zeytini, zeytinyağını ne kadar sevip, benimsediğimizi şu küçük Hititli kızın ortostotlara geçen “Anneciğim seni ılık zeytinyağı kadar seviyorum” sözleri betimlemiyor mu?

Ben de size ılık zeytinyağı kadar seviyorum, vaz geçmeyin zeytinimizden…lütfen…

Not: Fotoğraf, Fatma'nın evinin dibindeki zeytin ağaçları çiçekliyken 20 Nisan 2021'de tarafımdan çekildi.

ANNECİĞİM SENİ ILIK ZEYTİNYAĞI KADAR SEVİYORUM
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *