Hümik Asit Nedir?

YAYINLAMA: 06 Mayıs 2024 / 00.00 | GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2024 / 18.13

Bugün sizlere humik madde nedir nerelerde kullanılır sizlere bunlardan bahsetmek istiyorum.

Hümik asit, toprak ve bitkiler için önemli besinleri, vitaminleri ve eser elementleri doğal (organik) formunda içeren bir maddedir. Hümik asit tanımı humus kelimesinden gelmektedir. Romalılar toprağı tanımlamak için humus kelimesini kullandılar. Humus kelİmesi "toprağın organik maddesi" olarak da kullanılmaktadır.

Bitkilerin toprakta beslenmesini sağlayan organik maddeler onlar için çok önemlidir. Hümik asitler bu organik formdaki besinler, vitaminler ve eser elementlerdir. Bitki ve hayvan leşlerini, toprak biyokütlesini, canlı organizmaları ve bunların sentezlendiği maddeleri içerir.

Toprağımızdaki mineral ve vitamin eksikliklerinin çoğunun hümik asitler yardımıyla giderilebileceği düşünülmektedir. Heatomelanik asit, hümik asit ve humin bu maddeleri oluşturur.

 Hümik asitler bitkilere sahip oldukları faydalı elementleri sağlarken, zararlı olanları inaktive edici bir etkiye sahiptir. Saçkıran tedavisi sırasında içindeki bakteriler tutulur. Böylece hümik asit kullanıldığında bitkiye kolayca ulaşır ve bitkinin metabolizmasına aktarılır.

Hümik Asit Faydaları

Toprağın yapısını değiştirerek kil mineralleri ile birleşerek toprağa taneli bir yapı kazandırır.

Toprağın su ve hava geçirgenliğini arttırır, gözenekliliğini ve işlenebilirliğini arttırır ve topaklanmanın önüne geçer.

 Daha verimsiz kilin ayrışmasını sağlar ve toprağı verimli hale getirir.

Toprağın sıkışmasını engelleyerek toprağın gevşemesine ve havalanmasına yardımcı olur.

Yorgun toprağın yenilenmesine yardımcı olur Hümik asit kendi ağırlığının 20 katına kadar su tutabildiğinden toprağın su tutma kapasitesini arttırır.

Su mevcudiyetini dengeler, mahsulün kuraklığa karşı direncini arttırır ve kurak bölgelerde verimi artırır. Az su ile verimli sulama sağlar. Tohum yatağının koşullarına uyum sağlamaya yardımcı olur.

Toprakta küçük parçacıklar içerir, toprak çatlamasına ve erozyona karşı dayanıklıdır.

 Zeminin rengini koyulaştırdığı için güneşin işlevini artırır.

 Asitli ve bazik toprakları nötralize eder.

 Fazla kireç ve tuzluluğu giderir ve pH dengesini düzenleyerek suda çözünen inorganik gübrelerin köklere tutunmasını ve gerektiğinde salınmasını sağlar.

Kök etrafındaki besin maddelerinin yıkanıp gitmesini engeller.

Fazla gübreyi yavaş yavaş toprağa verdiği için sürekli verimli bir toprak yapısı oluşturur.

Aşırı gübrelemeden kaynaklanabilecek zararları önler, topraktaki iyon değişim kapasitesini yüksek seviyelere çıkarır, toprak partiküllerinin sakladığı ve bitkiler tarafından emilemeyen besin maddelerini serbest bırakır.

Bitkilerin kimyasal aktivite kullanarak mineral, metal ve organik madde oluşturmasını sağlar.

 Toprakta çözünür veya çözünmez kompleksler şeklindedir.Bu sayede bitkiler için gerekli besin maddelerini hazır tutar, topraktaki azotu arttırır ve demir eksikliğini giderir, alkali ortamda toprak metal oksitlerinin iyonlarını kullanarak metal-organik kompleksler oluşturur.

Hümik Asit Nedir?
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *