Herkesin Bilmesi Gereken Bir Konu: Adi Ortaklıklar (Şahıs Şirketleri)

YAYINLAMA: 23 Mayıs 2025 / 00.00 | GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2025 / 15.22

Ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesi ve işbirliği kültürünün gelişmesi, ortaklık yapılarına tercihi daha da artırmıştır. Bu bağlamda tüzel kişiliğe sahip olan limited, anonim şirketler gibi ticaret şirketleri tercih edilebilirken, özellikle küçük ölçekli ticari girişimlerde veya bürokrasi ile uğraşmak istemeyen kişilerce veyahut kısa süreli projelerde tüzel kişiliğe sahip olmayan “adi ortaklık” denilen (halk dilinde şahıs şirketleri) ortaklıklar tercih edilmeye başlanmıştır.

Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olan adi ortaklıklar, pratikte birçok kişi tarafından farkında dahi olmadan kurulmuş olan yapılardır.

Adi Ortaklık Nedir?

Adi ortaklık, Türk Borçlar Kanunu’nun 620 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre adi ortaklık şu şekilde kurulur; “Adi ortaklık, iki veya daha fazla kişinin, ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere emeklerini veya mallarını birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmeyle kurulur.”. Maddeden de anlaşıldığı üzere adi ortaklık, iki ya da daha fazla kişinin ortak bir amacı gerçekleştirmek için emek veya mallarını bir araya getirdikleri, tüzel kişiliği olmayan, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş, hiçbir resmi şekle ihtiyaç dahi duyulmadan kurulan ortaklıklardır.

Neden Adi Ortaklık Tercih Edilir?

Basit ve düşük maliyetli bir yapıya sahiptir.

Resmi şirket kurmaya kıyasla daha az bürokrasi içerir.

İki arkadaşın birlikte kafe açması, bir proje için el ele vermesi gibi durumlarda oldukça pratiktir.

Vergi açısından her ortak, kendi payına düşen geliri beyan eder; ortaklık adına ayrı bir vergi mükellefiyeti doğmaz.

Adi Ortaklık Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Adi ortaklıklar basit görünse de ileride çıkabilecek anlaşmazlıklar için en başta yazılı bir sözleşme hazırlanması çok önemlidir. Sözleşmede;

Ortakların pay oranları,

Kâr-zarar paylaşımı,

Yönetim ve temsil yetkileri,

Ortaklıktan çıkma ve sona erme şartları gibi unsurların net bir şekilde düzenlenmesi ileride çıkabilecek ihtilafları en aza indirecektir.

Sonuç olarak adi ortaklık herkesin işine yarayabilecek bir yapıdır. Adi ortaklıklar, doğru kişilerle ve sağlam bir sözleşmeyle kurulduğunda oldukça faydalı olabilir. Özellikle küçük çaplı işler, girişimler veya kısa süreli projelerde hızlı ve etkili bir çözüm sunar. Ancak “ne olur ne olmaz” diyerek hukuki destek almanız uzun vadede ortaya çıkabilecek sorunları minimize edeceğini de unutmamak gerekir.

Herkesin Bilmesi Gereken Bir Konu: Adi Ortaklıklar (Şahıs Şirketleri)
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *