KONKORDATO PROJESİNİN TASDİK EDİLMESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

YAYINLAMA: 29 Temmuz 2025 / 00.00 | GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2025 / 17.21

Alacaklılar toplantısı ve projenin kabulü için gerekli çoğunluk İcra ve İflâs Kanununun (İİK) 302’nci maddesinde belirtilmiştir. Konkordato projesinin tasdik edilebilmesi için öncelikle İİK m. 305’de de belirtildiği üzere alacaklılar toplantısında projenin kabulü için gerekli çoğunluğun sağlanması gerekmektedir. Alacaklılar toplantısındaki çoğunluk ise İİK m. 302/3’ün a ve b bentlerinde şu şekilde sayılmıştır.

a) Kaydedilmiş olan alacaklıların ve alacakların yarısını veya

b) Kaydedilmiş olan alacaklıların dörtte birini ve alacakların üçte ikisini, aşan bir çoğunluk tarafından imza edilmesi.

Konkordato projesinin ön şartı olan alacaklılar toplantısındaki çoğunluğun sağlanmasından sonra İİK m. 305 uyarınca tasdik için gereken şartlar tek tek sayılmıştır. Madde sayılan ve aşağıda belirttiğimiz her şartın eksiksiz olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlardan birinin dahi eksik olması durumunda tasdik talebi reddedilir.

1. Teklif Edilen Tutarın İflâs Hâlinde Alacaklının Eline Geçecek Tutardan Fazla Olması Şartı

Adi konkordatoda borçlu tarafından teklif edilen tutarın, borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan daha fazla olacağının anlaşılması gerekmektedir. Bu şart, azınlıkta kalan alacaklıların korunması açısından önemlidir ve İİK m. 305/1’in a bendinde düzenlenmiştir. Madde içeriği “a) Adi konkordatoda teklif edilen tutarın, borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan fazla olacağının anlaşılması; malvarlığının terki suretiyle konkordatoda paraya çevirme hâlinde elde edilen hasılat veya üçüncü kişi tarafından teklif edilen tutarın iflâs yoluyla tasfiye hâlinde elde edilebilecek bedelden fazla olacağının anlaşılması.”, şeklindedir.

2. Teklif Edilen Tutarın Borçlunun Kaynakları ile Orantılı Olması Şartı

Teklif edilen tutarın, borçlunun mevcut ve beklenen mali kaynaklarıyla orantılı olması gerekir. Mahkeme, borçlunun beklenen haklarını da dikkate alarak bu orantılılığı takdir eder (İİK m. 305/1-b).

3. Alacaklılar Toplantısında Yeter Miktardaki Çoğunluğun Sağlanmış Olması Şartı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi İİK m. 302/3 a ve b bendindeki çoğunluk olan; kaydedilmiş olan alacaklıların ve alacakların yarısını aşan bir çoğunluğun veya kaydedilmiş olan alacaklıların dörtte birini ve alacakların üçte ikisini aşan bir çoğunluğun sağlanmış olması gerekir (İİK m. 305/1-c).

4. İmtiyazlı Alacakların Tam Ödenmesi veya Teminata Bağlanması Şartı

Bazı firmalar, konkordato ilan etmiş olan gerçek veya tüzel kişilerin bir sebeple bünyelerinde bulunan taşeron işçilerinin hak ve alacaklarının tehlikede olduğu düşüncesi ile konkordato ilan etmiş firmanın hak ve alacaklarını vermeme eğilimine girdiği de görülmektedir. Ancak konuyu düzenleyen İİK m. 305/3-d madde oldukça açıktır. Maddeye göre zaten İİK 206/4 maddesindeki birinci sırada belirtilen işçi ve nafaka alacakları tam olarak ödenmeden ve mühlet içinde komiserin izniyle akdedilmiş borçların ifasının, alacaklı bundan açıkça vazgeçmedikçe yeterli teminata bağlanmış olması gerekir. Bir başka ifade ile işçi alacaklarının ödenmesi, teminata bağlanması, işçiler bu haklarından vazgeçmediği müddetçe projenin tasdiki için olmaz olmaz bir şarttır.

5. Yargılama Giderleri ve Harçların Depo Edilmesi Şartı

Konkordatonun tasdikinin gerektirdiği yargılama giderleri ile tasdik durumunda alacaklılara ödenmesi kararlaştırılan para üzerinden alınması gereken harcın, tasdik kararından önce borçlu tarafından mahkeme veznesine yatırılmış olması şarttır (İİK m. 305/3-e).

Tüm bunların yanında mahkeme, konkordato projesini yetersiz bulursa veya belirli şartların eksik olduğunu düşünürse, kendiliğinden veya talep üzerine gerekli düzeltmelerin yapılmasını da isteyebilir.

KONKORDATO PROJESİNİN TASDİK EDİLMESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *