Önemli bir anket
SONAR’ın yeni anketi kamuoyunun ne düşündüğünü o kadar güzel anlatıyor ki...
Hangi kuruma daha çok güven duyuyorsunuz sorusuna verilen yanıtlar çok ilginç.
TSK: Yüzde 75.3
Cumhurbaşkanlığı: Yüzde 68.7
TBMM: Yüzde 59.3
Hükümet: Yüzde 49.7
Yargı: Yüzde 49.2
Ankette partilerin oy dağılımına geçmeden önce bu kritik tabloya bir göz atalım.
Benim çıkardığım en önemli sonuç, yargının en az güvenilen kurum olması.
“Adalet mülkün temeli” olduğuna göre, demek ki devletin temeli, en hafif tabiriyle, esniyor!
Devletin temeli sağlam olmazsa, geriye konuşulacak pek bir şey kalmıyor!
Bir diğer dikkat çeken nokta, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, özellikle son zamanlardaki, uzlaştırıcı ve huzur vermeye çalışan tavrının kamuoyunda sempati uyandırdığı görülüyor.
Ve tabii TBMM’nin, hükümetin 10 puan önünde olmasının verdiği mesaj da apaçık ortada...
Ankette 'Partilerin oy dağılımı ve bu oy oranlarının aylara göre değişim trendleri, başkanlık sistemi ve kurumlara güven' konularında 3 bin kişiye soru sorulmuş’
Yüz yüze anket yöntemi kullanılarak 26 il ve 30 köyde gerçekleştirilen anketlerin yüzde 23’ü kır özelliği taşıyan ilçe ve köy merkezlerinde yapılmış.
'Bu Pazar günü bir genel seçim yapılsa hangi partiye oy verirdiniz?' sorusuna ankete katılanların yüzde 47.29'u AK Parti, yüzde 25.15'i CHP, yüzde 15.21'i MHP ve yüzde 07.05'i ise BDP cevabını vermiş.
Anket sonucuna göre 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde yüzde 49.83 oranında oy alan AK Parti'nin oylarında yaklaşık 2.5 puanlık bir düşüş yaşanmış oluyor.
CHP’nin ve BDP’nin oyu değişmezken, MHP’nin oyunun yüzde 2.3 artması dikkat çekici, değil mi?
Çok net bir şekilde gözüküyor, AK Parti’nin kaybettiği yüzdeyi MHP kapmış. Başbakan Erdoğan’ın neden milliyetçi söyleme talim ettiği bu anketten iyice anlaşılıyor.
O kadar olup bitene karşılık, CHP’nin oy yüzdesinin hiç değişmemesini nasıl izah etmek gerekir acaba?
CHP’nin oy yüzdesinde endişelerim var. Çünkü, TBMM’nin güvenirliği hükümetin 10 puan üzerinde. Bunu etkileyen de CHP değil mi? O halde!..
Bir de Habertürk’ün sürekli Adil Gür’e yaptırdığı anketin sonuçlarına bakmak lazım.
Herkes işine baksın!
Geçen gün görüşlerini yazdığım ünlü gazeteci Thomas Friedman ise Türkiye’yi ‘Bir istikrar adası’ olarak değerlendiriyordu.
Soruyu soran Türk gazeteci bu yanıta gülümseyince, “Siz başka türlü düşünebilirsiniz ama ben buradan (Amerika) böyle görüyorum” demişti.
Özellikle Suriye’den ve diğer Arap ülkelerinden Türkiye’ye önemli miktarda dolar girmesini anlıyorum da, İran’ın, Türkiye istikrarlı bir ülke idye Avrupa bankalrından zektiği paralırı Türkiye’ye getinmesini tam olarak izah edemiyorum!
Demek ki, Friedman doğru söylüyor. Sınırdaki tanklar oyuncak, F-16’lar da ‘maket uçak’ olsa gerek herhalde! Ortada dolaşanlar da ‘kurşun asker’ değil mi?
Amerikalılar, bizi bizden iyi tanıdığına ve hep bizim yerimize karar verdiklerine göre, demek ki endişelenecek bir durum yok! Herkes işine baksın!