Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde her şey, hayvanat bahçesi sakinlerinin huzur ve mutluluğu üzerine kurulmuş, bu yüzden hayvanların doğurganlık oranı artmış. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Celal Özsöyler, hayvanların mutluluğu için gereken her şeyin yapıldığını söyledi. Hayvanların beslenmesinde Metro Market’in çok büyük katkısı söz konusu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Dairesi Başkanı Veteriner Dr. Celal Özsöyler, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin kent için önemini, “Gaziantep’in tanıtımında çok büyük etkisi var. Büyük şirketlerden toplantı için gelenler bile ilk olarak Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gitmek istiyoruz diye talepte bulunuyorlar. Bu durum bizi mutlu ediyor. İnsanlar hayvanat bahçesini gezdikten sonra şehrin gezilmesi gereken diğer yerlerini geziyorlar” sözleriyle açıklıyor. Bu seneki hedefleri ise 3.5 milyon ziyaretçi.
Hayvanat Bahçesi kurulduğundan beri başında olan Özsöyler, dünyayı paylaştığımız özel dostlarımızın barındığı dünyanın en bakımlı hayvanat bahçelerinden biri ile ilgili olarak sorularımızı şöyle yanıtladı:
SABAH- Celal Bey, hayvanat bahçesi ilk kurulduğunda kaç tür vardı, şimdi kaç tür hayvan barınıyor?
M. Celal Özsöyler-Gaziantep Hayvanat Bahçesi kurulduğunda yaklaşık 70 tane türümüz ve 135 tane de hayvanımız vardı. Yavrulama olayı çok gerçekleşen bir hayvanat bahçesi olduğu için sayıları her geçen gün daha da artıyor. Şu anda ise yaklaşık 330 tür, 7100 tane hayvanımızı mevcut. Hayvanların beslenme şekillerinden tutun, barınaklarına kadar çok özel bir şekilde dizayn edilmiştir.
SABAH- Türkiye’de kaç ilde hayvanat bahçesi var, bizimki kaçıncı sırada tür ve yayıldığı alan açısından?
M. Celal Özsöyler-Türkiye’de Antalya, İzmir, Bursa, Kayseri ve İstanbul’da büyük hayvanat bahçeleri bulunmaktadır. Bizimki hem tür sayısı, olarak hem hayvan olarak birinci sırada yer almaktadır. Yaklaşık olarak 1 milyon 200 m2 üzerine kurulmuş bir hayvanat bahçesidir. Yeni bir safari parkı açtık ve bu da 200 dönüm üzerine açıldı. Türkiye’nin en büyüğü ve Avrupa’nın 3., Dünya’nın da 4. büyük hayvanat bahçesidir.
SABAH- Hayvanat bahçesinde kaç kişi çalışıyor? Hayvanların bakımı ile ilgilenenlerin sayısı nedir?
M. Celal Özsöyler- Hayvan bakımları için 35 kişi çalışmaktadır ve 15’i teknik personel, 65 kişi de hem ormanın hem de hayvanat bahçesinin temizliği ile ilgilenmektedir. Toplamda 125 kişi çalışıyor. Fok balıkları için özel olarak Meksika’dan 2 eğitimci getirttik. İthal eğitimciler, fok eğitiminde kendilerini ileri derece eğitmiş kişilerdir, çünkü fok balıklarının bakımı oldukça zor.
SABAH- En çok ziyaretçi hangi dönemlerde geliyor? Yıllık ve aylık ziyaretçi sayımız nedir?
M. Celal Özsöyler- Yaz aylarında daha çok ziyaretçi geliyor. Kışın, hayvanları doğal ortamda görmek isteyen, manzaraları görmek isteyen ziyaretçilerimizde geliyor. Özellikle Mayıs ayından Ekim ayının sonuna kadar ziyaretçi sayılarımız en üst seviyeye ulaşıyor. Ocak-Şubat-Mart aylarında ise ziyaretçi sayımız mevsimden dolayı en düşük ziyaretçi dönemini yaşıyor. Geçen yıl hayvanat bahçesini 3 milyon kişi ziyaret etti. Hafta sonlarında 11 bin ile 12 bin arasında ziyaretçi geldi. Hafta içerisinde ise 3 bin ile 4 bin arasında ziyaretçi sayısı oldu. 2016 yılının ilk 6 ayında ziyaretçi sayımız 650 bin civarında. Kış mevsimden dolayı ziyaretçi sayımız düşüyor. Önümüzdeki ayda yurtdışından, il dışından gelen turistler olacak, okullar tatil oldu ve ziyaretçi sayımızın artışı olacak. Bu sene hedefimiz 3.5 milyon ziyaretçi. Çünkü geçen yıl kış ayına oranla ziyaretçi sayımız artış gösterdi. Bu sayı artışını göz önüne alırsak, geçen yıla oranla ziyaretçi sayımızda artış olacak. Suriye halkının buraya gelmesi ile birlikte ziyaretçi sayımız arttı. Daha önceden de sırf hayvanat bahçesini görmek için Suriye’den Gaziantep’e gelenler vardı. Hayvanat bahçemiz, Türkiye’nin en temiz, Avrupa’nın da en dizaynlı ve ISO belgesi olan ilk hayvanat bahçesi.
SABAH- Ziyaretçilerin en çok hangi davranışları rahatsızlık veriyor? Bazen hayvanları taciz eden ziyaretçilere rastlıyoruz.
M. Celal Özsöyler-Hayvanlara verilmemesi gerek olan gıdaları veriyorlar. Bu davranışı bırakmaları için kendilerini sürekli uyarıyoruz. Her barınakta yem verilmemesi için uyarı levhaları astık ve bakıcılarımız da daima ziyaretçileri bu konuda uyarmak için barınaklarda bulunuyorlar. Ziyaretçilerimizi hem sesli anonslarımızla da uyarıyoruz.
SABAH- Hayvanat bahçesindeki en ender ve özel hayvan hangisi?
M. Celal Özsöyler- En özel ve ilgi gören hayvanlarımızdan biri Gabi adındaki filimiz. Filimiz aynı zamanda dünyanın ilk tüp fil bebeği olduğu için diğer hayvanlardan daha farklı bir ilgi görüyor. Gabi’yi İsrail’den getirttik. Uzun süre çalışmalarımızdan sonra Selvi adındaki dişi zürafayı getirdik. Onu da Şakir adındaki zürafamızı evlendirdik. Şu anda iki zürafayı aynı barınağa koyduk.
SABAH- Doğurganlık oranları ne düzeyde, bunu neye bağlıyorsunuz?
M. Celal Özsöyler- Doğurganlık oranı en çok olan hayvanat bahçesi olarak yüzde 70-80 civarında. Bunun sebebi hayvanat bahçesindeki hayvan barınaklarının doğal olmasıdır. Hayvanların kendi doğal ortamlarını dizayn ediyoruz. Hayvanlar burada kendini stresten uzak, mutlu, huzurlu hissettikleri için doğurganlık oranları da yüksek oluyor. Hayvan mutlu hissetmiyorsa eğer orada doğurganlık oranı düşer. O yüzden hayvanı getirmeden önce geldiği ortamı detaylı olarak inceliyoruz. Hangi ortamda yaşadığını tespit ederek, ona uygun bir ortam kuruyoruz. Gerekirse kışın barınaklarında ısıtma ortamı yapıyoruz, sulu ortamlar gerekiyorsa eğer havuzlar yapıyoruz.
SABAH- Yeni doğanların özel bakıma ihtiyaçları oluyor mu?
M. Celal Özsöyler-Anne ilk yavru yaptığı zaman yavrusuna bakmıyor, bu sefer görev bize düşüyor. Yeni doğan hayvanları özel gıdalarla, mamalarla, sütlerle besliyoruz. Bu şekilde bir çok hayvanımızı besliyoruz. Bir kaplanımız ilk yavrusuna bakmamıştı ve biz ekip olarak yeni doğan kaplana özel olarak baktık. Geyiklerimiz, ceylanlarımız, papağanlarımız ve daha bir çok büyüttüğümüz yavrular var. Bu olaya acemi annelik diyoruz. Hayvan ikinci defa doğurduğun bu defa yavrusuna bakıyor.
SABAH- Köpek barınaklarının durumu nedir? Şu anda kaç hayvan barınıyor? Bunların bakımı nasıl sağlanıyor?
M. Celal Özsöyler-Barınakta yaklaşık olarak şu anda 300-350 arasında köpeğimiz mevcut. 5199 sayılı yasa gereği büyükşehirde sokaktaki sahipsiz köpekleri topluyoruz, barınağımıza getiriyoruz, dişi ve erkek olmak üzere guruba ayırıyoruz. Daha sonra bunları kısırlaştırıyoruz. Bu süreç bittikten sonra aşılama sürecinden geçiyor. İç-dış parazit tedavisi yapıyoruz. Şehrin yaklaşık 20 yerinde besleme noktalarımız mevcut. Bakımları yapılan hayvanları beslenme noktalarına bırakıyoruz ve yasa gereği oradan da tekrar sokaklara bırakıyoruz. Bir sene sonrasında bu hayvanları tekrar toplayarak aşılarını ve bakımlarını yapıyoruz. Köpek barınağında yaklaşık 3 tane veteriner hekimimiz, 5 tane veteriner sağlık hekimimiz ve yaklaşık 13 hayvan bakıcımız bulunmaktadır. Şehrin iki noktasında kedi barınağımız da var. Barınaklara kediler için mama, su bırakıyoruz. Aynı zamanda sokak hayvanları için sokaklarda gezen araçlarımız var. Kedi ve köpeklere mama, su bırakıyorlar.
SABAH- Aşıları, bakımları külfetli olmalı?
M. Celal Özsöyler-Köpeklerin kuduz aşılarını, iç-dış parazit aşılarını rutin olarak yapıyoruz. Zaten yapılması gereken tedavi ve aşılar bunlar. Ayağı kırık olan hayvanlar da geliyor, bunların bakımlarını düzenli bir şekilde yaptık. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bir ilki başardık, hayvanat bahçelerine bir ambulans koydurduk. Ambulans 7/24 saat görev yapıyor. Gece bir yaralı hayvan ihbarı geldiğinde ambulansla buraya getirilip tedavilerini yapıyoruz. Eğer hayvan doğaya çıkacak şekilde iyi ise tekrar doğaya bırakıyoruz. Eğer durumu ciddi ise, iyi olana kadar hayvanat bahçesinde bakımını yapıyoruz.
SABAH- Önümüzdeki dönemde yeni hayvanların gelmesi gündemde mi?
M. Celal Özsöyler- Evet, önümüzdeki zamanlarda kelaynak getirmeyi düşünüyoruz. Fillerimizin ikisi de erkek, dişi fil getireceğiz.2016 yılının en büyük projeleri bunlar ve gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
SABAH- Mevcut arazi yeterli geliyor mu?
M. Celal Özsöyler-Safari park ile birlikte 1 milyon 200 m2’lik bir alana sahibiz. Bunun 200 dönümü safari parkı, 1 milyon m2’si de hayvanat bahçesi. Hayvanlarımızı getirmeden önce barınaklarının ölçülerini ayarlıyoruz, daha sonra hayvanları getiriyoruz.
SABAH- Hayvanlar için gıdalar nerelerden temin ediliyor?
M. Celal Özsöyler-Sokak köpekleri için fabrika gibi büyük iş yerlerinden yemek atıklarını topluyoruz. Küçük mamalar ile de besliyoruz. Hayvanat bahçesindeki hayvanlar için Metro alışveriş merkezi yiyeceklerini ücretsiz olarak vermektedir. Yetmediği zamanlar da ücretli olarak temin ediyoruz.
SABAH-Hayvanat bahçesine çevre illerden de ziyaretçiler geldiğini biliyoruz, nerelerden geliyorlar daha çok?
M. Celal Özsöyler-Hayvanat bahçesinde her 3 ayda bir anket yapıyoruz. Nereden geliyorsunuz, hayvanat bahçemizi nasıl buldunuz, herhangi bir aksaklık hissettiniz mi gibi sorular soruyoruz. Aynı zamanda belirli noktalarda, bizim için ne düşünüyorsunuz adında defterlerimiz var. Bu düşünce defterlerini her gün okuyorum. Halkımızın gözünde iyiye mi gidiyoruz, kötüye mi gidiyoruz diye kendimizi kontrol ediyoruz. Özellikle çevre illerden Kahramanmaraş’tan, Şanlıurfa’dan, Adana’dan, Hatay’dan gelen ziyaretçilerimiz oluyor.
SABAH- Siz kurulduğundan beri hayvanat bahçesinin başındasınız, burasının kente katkısı konusunda biraz bilgi verebilir misiniz?
M. Celal Özsöyler-Gaziantep’in tanıtımında çok büyük bir etkisi var. Büyük şirketlerden toplantı için gelenler ilk olarak Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gitmek istiyoruz diyerek talepte bulunuyorlar. Bu durum bizi mutlu ediyor. İnsanlar hayvanat bahçesini gezdikten sonra şehrin gezilmesi gereken diğer yerlerini geziyorlar. Bakırcılar Çarşısı, Elmacı Pazarı gibi yerleri geziyorlar ve alışveriş yapıyorlar. Kişi en basitinden arabasına benzin alıyor, su içiyor, çay içiyor tüm esnafa katkı sağlamış oluyorlar. Gelenler bir dahaki sefere aileleri ile yada arkadaşları ile birlikte geliyor.Adem Kesenek-Erkan Günyolu
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Dairesi Başkanı Veteriner Dr. Celal Özsöyler, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin kent için önemini, “Gaziantep’in tanıtımında çok büyük etkisi var. Büyük şirketlerden toplantı için gelenler bile ilk olarak Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gitmek istiyoruz diye talepte bulunuyorlar. Bu durum bizi mutlu ediyor. İnsanlar hayvanat bahçesini gezdikten sonra şehrin gezilmesi gereken diğer yerlerini geziyorlar” sözleriyle açıklıyor. Bu seneki hedefleri ise 3.5 milyon ziyaretçi.
Hayvanat Bahçesi kurulduğundan beri başında olan Özsöyler, dünyayı paylaştığımız özel dostlarımızın barındığı dünyanın en bakımlı hayvanat bahçelerinden biri ile ilgili olarak sorularımızı şöyle yanıtladı:
SABAH- Celal Bey, hayvanat bahçesi ilk kurulduğunda kaç tür vardı, şimdi kaç tür hayvan barınıyor?
M. Celal Özsöyler-Gaziantep Hayvanat Bahçesi kurulduğunda yaklaşık 70 tane türümüz ve 135 tane de hayvanımız vardı. Yavrulama olayı çok gerçekleşen bir hayvanat bahçesi olduğu için sayıları her geçen gün daha da artıyor. Şu anda ise yaklaşık 330 tür, 7100 tane hayvanımızı mevcut. Hayvanların beslenme şekillerinden tutun, barınaklarına kadar çok özel bir şekilde dizayn edilmiştir.
SABAH- Türkiye’de kaç ilde hayvanat bahçesi var, bizimki kaçıncı sırada tür ve yayıldığı alan açısından?
M. Celal Özsöyler-Türkiye’de Antalya, İzmir, Bursa, Kayseri ve İstanbul’da büyük hayvanat bahçeleri bulunmaktadır. Bizimki hem tür sayısı, olarak hem hayvan olarak birinci sırada yer almaktadır. Yaklaşık olarak 1 milyon 200 m2 üzerine kurulmuş bir hayvanat bahçesidir. Yeni bir safari parkı açtık ve bu da 200 dönüm üzerine açıldı. Türkiye’nin en büyüğü ve Avrupa’nın 3., Dünya’nın da 4. büyük hayvanat bahçesidir.
SABAH- Hayvanat bahçesinde kaç kişi çalışıyor? Hayvanların bakımı ile ilgilenenlerin sayısı nedir?
M. Celal Özsöyler- Hayvan bakımları için 35 kişi çalışmaktadır ve 15’i teknik personel, 65 kişi de hem ormanın hem de hayvanat bahçesinin temizliği ile ilgilenmektedir. Toplamda 125 kişi çalışıyor. Fok balıkları için özel olarak Meksika’dan 2 eğitimci getirttik. İthal eğitimciler, fok eğitiminde kendilerini ileri derece eğitmiş kişilerdir, çünkü fok balıklarının bakımı oldukça zor.
SABAH- En çok ziyaretçi hangi dönemlerde geliyor? Yıllık ve aylık ziyaretçi sayımız nedir?
M. Celal Özsöyler- Yaz aylarında daha çok ziyaretçi geliyor. Kışın, hayvanları doğal ortamda görmek isteyen, manzaraları görmek isteyen ziyaretçilerimizde geliyor. Özellikle Mayıs ayından Ekim ayının sonuna kadar ziyaretçi sayılarımız en üst seviyeye ulaşıyor. Ocak-Şubat-Mart aylarında ise ziyaretçi sayımız mevsimden dolayı en düşük ziyaretçi dönemini yaşıyor. Geçen yıl hayvanat bahçesini 3 milyon kişi ziyaret etti. Hafta sonlarında 11 bin ile 12 bin arasında ziyaretçi geldi. Hafta içerisinde ise 3 bin ile 4 bin arasında ziyaretçi sayısı oldu. 2016 yılının ilk 6 ayında ziyaretçi sayımız 650 bin civarında. Kış mevsimden dolayı ziyaretçi sayımız düşüyor. Önümüzdeki ayda yurtdışından, il dışından gelen turistler olacak, okullar tatil oldu ve ziyaretçi sayımızın artışı olacak. Bu sene hedefimiz 3.5 milyon ziyaretçi. Çünkü geçen yıl kış ayına oranla ziyaretçi sayımız artış gösterdi. Bu sayı artışını göz önüne alırsak, geçen yıla oranla ziyaretçi sayımızda artış olacak. Suriye halkının buraya gelmesi ile birlikte ziyaretçi sayımız arttı. Daha önceden de sırf hayvanat bahçesini görmek için Suriye’den Gaziantep’e gelenler vardı. Hayvanat bahçemiz, Türkiye’nin en temiz, Avrupa’nın da en dizaynlı ve ISO belgesi olan ilk hayvanat bahçesi.
SABAH- Ziyaretçilerin en çok hangi davranışları rahatsızlık veriyor? Bazen hayvanları taciz eden ziyaretçilere rastlıyoruz.
M. Celal Özsöyler-Hayvanlara verilmemesi gerek olan gıdaları veriyorlar. Bu davranışı bırakmaları için kendilerini sürekli uyarıyoruz. Her barınakta yem verilmemesi için uyarı levhaları astık ve bakıcılarımız da daima ziyaretçileri bu konuda uyarmak için barınaklarda bulunuyorlar. Ziyaretçilerimizi hem sesli anonslarımızla da uyarıyoruz.
SABAH- Hayvanat bahçesindeki en ender ve özel hayvan hangisi?
M. Celal Özsöyler- En özel ve ilgi gören hayvanlarımızdan biri Gabi adındaki filimiz. Filimiz aynı zamanda dünyanın ilk tüp fil bebeği olduğu için diğer hayvanlardan daha farklı bir ilgi görüyor. Gabi’yi İsrail’den getirttik. Uzun süre çalışmalarımızdan sonra Selvi adındaki dişi zürafayı getirdik. Onu da Şakir adındaki zürafamızı evlendirdik. Şu anda iki zürafayı aynı barınağa koyduk.
SABAH- Doğurganlık oranları ne düzeyde, bunu neye bağlıyorsunuz?
M. Celal Özsöyler- Doğurganlık oranı en çok olan hayvanat bahçesi olarak yüzde 70-80 civarında. Bunun sebebi hayvanat bahçesindeki hayvan barınaklarının doğal olmasıdır. Hayvanların kendi doğal ortamlarını dizayn ediyoruz. Hayvanlar burada kendini stresten uzak, mutlu, huzurlu hissettikleri için doğurganlık oranları da yüksek oluyor. Hayvan mutlu hissetmiyorsa eğer orada doğurganlık oranı düşer. O yüzden hayvanı getirmeden önce geldiği ortamı detaylı olarak inceliyoruz. Hangi ortamda yaşadığını tespit ederek, ona uygun bir ortam kuruyoruz. Gerekirse kışın barınaklarında ısıtma ortamı yapıyoruz, sulu ortamlar gerekiyorsa eğer havuzlar yapıyoruz.
SABAH- Yeni doğanların özel bakıma ihtiyaçları oluyor mu?
M. Celal Özsöyler-Anne ilk yavru yaptığı zaman yavrusuna bakmıyor, bu sefer görev bize düşüyor. Yeni doğan hayvanları özel gıdalarla, mamalarla, sütlerle besliyoruz. Bu şekilde bir çok hayvanımızı besliyoruz. Bir kaplanımız ilk yavrusuna bakmamıştı ve biz ekip olarak yeni doğan kaplana özel olarak baktık. Geyiklerimiz, ceylanlarımız, papağanlarımız ve daha bir çok büyüttüğümüz yavrular var. Bu olaya acemi annelik diyoruz. Hayvan ikinci defa doğurduğun bu defa yavrusuna bakıyor.
SABAH- Köpek barınaklarının durumu nedir? Şu anda kaç hayvan barınıyor? Bunların bakımı nasıl sağlanıyor?
M. Celal Özsöyler-Barınakta yaklaşık olarak şu anda 300-350 arasında köpeğimiz mevcut. 5199 sayılı yasa gereği büyükşehirde sokaktaki sahipsiz köpekleri topluyoruz, barınağımıza getiriyoruz, dişi ve erkek olmak üzere guruba ayırıyoruz. Daha sonra bunları kısırlaştırıyoruz. Bu süreç bittikten sonra aşılama sürecinden geçiyor. İç-dış parazit tedavisi yapıyoruz. Şehrin yaklaşık 20 yerinde besleme noktalarımız mevcut. Bakımları yapılan hayvanları beslenme noktalarına bırakıyoruz ve yasa gereği oradan da tekrar sokaklara bırakıyoruz. Bir sene sonrasında bu hayvanları tekrar toplayarak aşılarını ve bakımlarını yapıyoruz. Köpek barınağında yaklaşık 3 tane veteriner hekimimiz, 5 tane veteriner sağlık hekimimiz ve yaklaşık 13 hayvan bakıcımız bulunmaktadır. Şehrin iki noktasında kedi barınağımız da var. Barınaklara kediler için mama, su bırakıyoruz. Aynı zamanda sokak hayvanları için sokaklarda gezen araçlarımız var. Kedi ve köpeklere mama, su bırakıyorlar.
SABAH- Aşıları, bakımları külfetli olmalı?
M. Celal Özsöyler-Köpeklerin kuduz aşılarını, iç-dış parazit aşılarını rutin olarak yapıyoruz. Zaten yapılması gereken tedavi ve aşılar bunlar. Ayağı kırık olan hayvanlar da geliyor, bunların bakımlarını düzenli bir şekilde yaptık. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bir ilki başardık, hayvanat bahçelerine bir ambulans koydurduk. Ambulans 7/24 saat görev yapıyor. Gece bir yaralı hayvan ihbarı geldiğinde ambulansla buraya getirilip tedavilerini yapıyoruz. Eğer hayvan doğaya çıkacak şekilde iyi ise tekrar doğaya bırakıyoruz. Eğer durumu ciddi ise, iyi olana kadar hayvanat bahçesinde bakımını yapıyoruz.
SABAH- Önümüzdeki dönemde yeni hayvanların gelmesi gündemde mi?
M. Celal Özsöyler- Evet, önümüzdeki zamanlarda kelaynak getirmeyi düşünüyoruz. Fillerimizin ikisi de erkek, dişi fil getireceğiz.2016 yılının en büyük projeleri bunlar ve gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
SABAH- Mevcut arazi yeterli geliyor mu?
M. Celal Özsöyler-Safari park ile birlikte 1 milyon 200 m2’lik bir alana sahibiz. Bunun 200 dönümü safari parkı, 1 milyon m2’si de hayvanat bahçesi. Hayvanlarımızı getirmeden önce barınaklarının ölçülerini ayarlıyoruz, daha sonra hayvanları getiriyoruz.
SABAH- Hayvanlar için gıdalar nerelerden temin ediliyor?
M. Celal Özsöyler-Sokak köpekleri için fabrika gibi büyük iş yerlerinden yemek atıklarını topluyoruz. Küçük mamalar ile de besliyoruz. Hayvanat bahçesindeki hayvanlar için Metro alışveriş merkezi yiyeceklerini ücretsiz olarak vermektedir. Yetmediği zamanlar da ücretli olarak temin ediyoruz.
SABAH-Hayvanat bahçesine çevre illerden de ziyaretçiler geldiğini biliyoruz, nerelerden geliyorlar daha çok?
M. Celal Özsöyler-Hayvanat bahçesinde her 3 ayda bir anket yapıyoruz. Nereden geliyorsunuz, hayvanat bahçemizi nasıl buldunuz, herhangi bir aksaklık hissettiniz mi gibi sorular soruyoruz. Aynı zamanda belirli noktalarda, bizim için ne düşünüyorsunuz adında defterlerimiz var. Bu düşünce defterlerini her gün okuyorum. Halkımızın gözünde iyiye mi gidiyoruz, kötüye mi gidiyoruz diye kendimizi kontrol ediyoruz. Özellikle çevre illerden Kahramanmaraş’tan, Şanlıurfa’dan, Adana’dan, Hatay’dan gelen ziyaretçilerimiz oluyor.
SABAH- Siz kurulduğundan beri hayvanat bahçesinin başındasınız, burasının kente katkısı konusunda biraz bilgi verebilir misiniz?
M. Celal Özsöyler-Gaziantep’in tanıtımında çok büyük bir etkisi var. Büyük şirketlerden toplantı için gelenler ilk olarak Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gitmek istiyoruz diyerek talepte bulunuyorlar. Bu durum bizi mutlu ediyor. İnsanlar hayvanat bahçesini gezdikten sonra şehrin gezilmesi gereken diğer yerlerini geziyorlar. Bakırcılar Çarşısı, Elmacı Pazarı gibi yerleri geziyorlar ve alışveriş yapıyorlar. Kişi en basitinden arabasına benzin alıyor, su içiyor, çay içiyor tüm esnafa katkı sağlamış oluyorlar. Gelenler bir dahaki sefere aileleri ile yada arkadaşları ile birlikte geliyor.Adem Kesenek-Erkan Günyolu