ANASAYFA arrow right Sağlık

"Biyonik kulak ameliyatı işitme kaybına çözüm oluyor"

"Biyonik kulak ameliyatı işitme kaybına çözüm oluyor"
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
SANKO Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Koray Tümüklü, ileri ve çok ileri iş
SANKO Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Koray Tümüklü, ileri ve çok ileri işitme kaybı olan hastaların koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı ile duyması sağlanarak gerek aile gerek sosyal gerekse iş yaşamında tamamen normal bir birey olarak hayatlarını sürdürebildiklerini söyledi.
Opr. Dr. Tümüklü, koklear implant ameliyatı için erken teşhisin önemli olduğunu belirterek, koklear implantasyon sürecinin en önemli aşamalarından birini ameliyat sonrası eğitim ve rehabilitasyon sürecinin oluşturduğuna dikkat çekti.
Koklear implant
Opr. Dr. Koray Tümüklü, koklear implantın halk arasında “biyonik kulak” olarak bilinen, ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan hastalarda işitmeyi sağlayan elektronik bir cihaz olduğunu kaydetti. Koklear implantın günümüzde bir duyu kaybını düzeltebilen tek cihaz olduğuna vurgu yapan Opr. Dr. Tümüklü, “Cihaz, ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan hastaların tekrar işitebilmesini sağlaması ve hastaların yaşam kalitesine olumlu etkisi nedeniyle de önemlidir” dedi.
Koklear implant cihazının ameliyatla iç kulağa yerleştirilen bir iç parça ve ameliyat sonrası yaranın iyileşmenin tamamlanmasıyla takılan bir dış parçadan oluştuğuna anlatan Opr. Dr. Tümüklü, “İşitme kaybına neden olan kısımlar bypass edilerek, doğrudan işitme siniri uyarılır, iç kulağa yerleştirilen elektrot yardımıyla da yeniden işitme sağlanır” ifadelerini kullandı.
Ameliyat için aranan şartlar
Opr. Dr. Tümüklü, koklear implant ameliyatı için aranan şartları şöyle özetledi: "1 yaşını doldurmuş olmak. Her iki kulakta da ileri derecede sinirsel tipte işitme kaybı olması. Yetişkin hastalarda işitme eşiğinin 70 desibel ve üzerinde olması, konuşmayı ayırt edememe skorunun yüzde 30’un altında olması. Hastanın işitme cihazlarından fayda görmemesi.Hastanın ameliyattan sonra gerekli işitme rehabilitasyonu alabilecek ortamının olması." İHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *