ANASAYFA arrow right Sağlık

Diyabet hem ülkemiz, hem de dünya için küresel bir problem

Diyabet hem ülkemiz, hem de dünya için küresel bir problem
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.55
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.55
Dünya Diyabet Haftası dolayısıyla SANKO Park’a stant açan 25 Aralık Devlet Hastanesi, ücretsiz olarak vatandaşın ş
Dünya Diyabet Haftası dolayısıyla SANKO Park’a stant açan 25 Aralık Devlet Hastanesi, ücretsiz olarak vatandaşın şekerlerini ölçtü. Kurulan stant yoğun ilgi gördü.

Diyabetin hem ülkemizde hem de dünyada küresel bir problem olduğunu ifade eden 25 Aralık Devlet Hastanesi Diyabet Okulu Müdürü Dahiliye Uzmanı Doktor Ömer Arif Pamuk, “ Diyabet hastalığı etkinliği içerisinde bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Bu yıl, dünya diyabet hastalığının ana teması “Diyabet ve Kadın” dır. Sebebi de ülkemizde 300 bin kadın diyabetin farkında değil, dünya da 48 milyon kadın diyabet (şeker) hastası olduğunu bilmiyor” ifadesini kullandı.
Diyabet, kalp, beyin, böbrek gibi
birçok sistemde problem yaratabilir
Diyabet hastalığının kalp, beyin, böbrek gibi birçok sistemde problem yaratabileceğine dikkat Çeken Pamuk, “Bu nedenle, bunun farkındalığını oluşturmak istiyoruz. İnsanlarda bu gibi belirtiler varsa hastaneye gidip bir an önce tedavisine başlamalı ya da en azından hastalıktan korunmaya çalışmalıdır. Son dönemlerde hastalıktan çok hastalıktan korunmanın daha önemli olduğu ön plana çıktı. Bu nedenle hem buna dikkat çekmek, hem de diyabetin zorlu sürecinde yanında olduğumuzu hatırlatmak için hastanemizdeki Diyabet Uzman Doktorlar, Diyetisyen ve Psikolog arkadaşlarımızla insanlarımıza hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Şeker hastaları diyetine dikkat etmeli
“Diyabet hastası kadın sayısı, erkelere oranla daha fazladır. Bunun nedeni kadınlarda farkındalık oranın daha az olmasıdır” diyen Pamuk, “Tip1 ve Tip2 diyabet olarak bir sınıflandırma var. Tip1 genellikle genetik olarak, yani aileden gelen bir durumla ortaya çıkar. Tip2 diyabette de yine aileden gelen bir şey var ama genellikle çeşitli enfeksiyonlar ve metabolik hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Tip1 diyabet hastalığı için genetik danışmanlık var ama Tip2 diyabet hastalığı için ailesinde şeker hastası olan insanlarımız özellikle diyetine dikkat etmesi, egzersiz ve düzenli olarak hastane kontrolleri ile korunmaya çalışmalılar” şeklinde konuştu.
Diyabetin tedavisi uzun
Çoğu hastanın hastalığının farkında veya tedavi altında olmadığına dikkat çeken Pamuk, “Tedavi süreci uzun bir maraton olduğu için insanlar tedaviyi bırakıyorlar. Bu nedenle ülkemizde şeker hastası oranı da giderek artıyor. Diyabet hastalarımızı, gruplar halinde, sınıflarda, ilgili branşlar ile psikolog, diyetisyen arkadaşlarımız eğitimlerini veriyor. Diyabet okulumuza gelen insanlardan da aldığımız geri bildirimler doğrultusunda bilgi veriyoruz” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *