ANASAYFA arrow right Sağlık

Erkeklerde genetik saç dökülmesi daha fazla

Erkeklerde genetik saç dökülmesi daha fazla
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.43
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.43
Güzel ve sağlıklı saçlar her insanın sahip olmak istediği bir özellik. Çünkü saç güzelliği sosyal açıdan önemli olup kişinin kendini iyi hissetmesini ve iyi görünmesini sağlar. Ancak bazı durumlar saçlarda dökülmeye yol açınca insanlarda derin sıkıntı yar
Güzel ve sağlıklı saçlar her insanın sahip olmak istediği bir özellik. Çünkü saç güzelliği sosyal açıdan önemli olup kişinin kendini iyi hissetmesini ve iyi görünmesini sağlar. Ancak bazı durumlar saçlarda dökülmeye yol açınca insanlarda derin sıkıntı yaratıyor.
Alleben Tıp Merkezi Dermatoloji Uzm. Dr. Esra Arısoy, “Saçların belli büyüme dönemleri bulunur. Her saç kökünden çıktığı andan itibaren büyüme başlar. Bu büyüme süresi yılları bulur. Ancak bir kaç yıl sonra bu evre durur ve dinlenme evresine geçer. Saçlar dinlenme evresinde büyümezler. Bu evre yaklaşık 2-3 ay kadardır. Bu dinlenme evresini tamamlayan saçlar kökleri artık dökülmeye başlarlar. Saç dinlenme evresinde sonraki her 3 ayda bir dökülürler ve bu dönem genellikle mevsim geçişlerine denk gelmektedir. Dökülen kıl kökleri yeniden saçların büyüme evresine girmesiyle tekrar büyümeye başlar” dedi.

Saç Dökülmesi Nedir?
“Saç dökülmesi, saçların zayıflaması ve incelmesi gibi farklı sebeplerden oluşan bir çeşit hastalıktır. Her yetişkinin, gün içerisinde 50 ila 100 tel arasında saçını dökülür. Herhangi bir nedenle bu sayının üstünde bir dökülme söz konusu olduğunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Saç dökülmesinde yaşanan artışı, sabahları yastığınızda ya da duştan sonra dökülen saçlarınızı kontrol ederek çok kolay anlayabilirsiniz. Yine saçlarınızı tararken ya da şekil verirken kendi kendinize bir sayı belirleyebilirsiniz. Sonrasında bu sayıdaki en ufak bir değişiklik bile dikkatinizi çekecektir.”

En sık görülen saç dökülme nedenleri
“Erkeklerde saç dökülmesinin en fazla görülen nedeni genetik saç dökülmesidir. Kadınlarda durum farklıdır. Kadınlarda da genetik saç dökülmeleri görülür. Bunun dışında demir eksikliği anemisi, tiroid hormon hastalıkları, bazı ilaçlar, ateşli hastalıklar, sık yapılan aşırı diyetler saç dökülmesine neden olabilir. Aşırı miktarda saç dökülmesinin görüldüğü durumlarda öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Dermatoloji uzmanı özel cihazlarla saç tellerini ve saçlı deriyi muayene ederek bir sorun olup olmadığını araştırır. Ayrıca dökülmeye neden olabilecek hastalıklar veya durumlarla ilgili gerekli tetkikler yapılmalıdır.”

Saç dökülmesi önlenebilir mi?
“Saç dökülmesi önlenebilir bir durumdur. Uygun beslenme, gerekli vitamin ve mineral takviyesi ile vücudun ihtiyacı olan besinlerin alımı saç sağlığı için de önemlidir. Saçlı deriye injeksiyon yöntemi ile uygulanan vitamin, mineral ve saç kökünü besleyen bitkisel ilaçlar saçların dökülmesini engellemektedir. Saç mezoterapisi denilen bu yöntem ile hem saç dökülmesi önlenir hem de mevcut saç kökleri beslenmiş olur. Son yıllarda PRP denilen kişinin kendi kan hücrelerinde elde edilen serumun saçlı deriye injeksiyon şeklinde verilmesi yöntemi özellikle genetik saç dökülmelerinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.”
“Saç tipine uygun şampuan ve saç besleyici serumların kullanılması da önemlidir. Kuru ve cansız saçlar için özellikle B ve E vitaminlerinden zengin nemlendirici özelliği olan şampuanlar ve serumlar seçilmelidir. Yağlı ve kepekli saçlar için ise selenium sülfit ya da zinc içeren şampuanlar ve serumlar tercih edilmelidir. Saçları beslemek için argan yağı ya da zeyinyağlı özel formüller kullanılabilir.”

Saç dökülmesi nasıl tedavi edilir?
“Saç dökülme probleminiz varsa bir dermatoloğa muayene olmalısınız. Öncelikle saç dökülme tipi belirlenmelidir. Eğer saç dökülmesine neden olan bir hastalık ya da ilaç gibi etkenler varsa araştırılmalıdır. Saçlar için besleyici krem, tonik, şampuanlar destekleyici ürünler olarak kullanılabilir. Saç mezoterapisi, vitamin, mineral ve proteinlerden içeren karışımların direkt olarak saçlı deriye enjeksiyonu yöntemidir. Yöntem 2-4 haftada bir 6-8 seans kadar uygulanır. Her tip saç dökülmesinde kullanılabilir ve etkilidir. Saçların dökülmesini engeller ve mevcut saç köklerini kuvvetlendirir. PRP (trombositten zengin plazma): Bu yöntem hastadan alınan kanın santrifüj edildikten sonra üstte oluşan trombositten zenginleştirilmiş plazmanın saçlı deriye enjeksiyonu yöntemidir. Bu plazma içinde bulunan büyüme faktörleri, saçları kökten besler, daha sağlıklı görünmesine neden olmaktadır. PRP, saç ekimi uygulamasına destek olarak kullanılabilir. PRP, her tip saç dökülmesinde kullanılabilir. Minoksidil losyon ve finasterid içeren tabletler, genetik tip saç dökülmelerinde kullanılması onaylı olan iki ilaçtır. Bu ilaçların yan etkileri nedeniyle bir dermatolog kontrolünde kullanılmalıdır.”Arzu Bulut


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *