ANASAYFA arrow right Sağlık

Katarakt, bebeklik çağlarında da görülebiliyor

Katarakt, bebeklik çağlarında da görülebiliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Özel Göznuru Göz Hastanesi hekimlerinden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eyup Özcan, çoğunlukla ileri yaşlarda yani 60’lı yaşlarda görülen kataraktın bebeklik çağlarında da görülebileceğini belirtti. Özcan, “Bebeklik çağında görülen katarakt d
Özel Göznuru Göz Hastanesi hekimlerinden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eyup Özcan, çoğunlukla ileri yaşlarda yani 60’lı yaşlarda görülen kataraktın bebeklik çağlarında da görülebileceğini belirtti. Özcan, “Bebeklik çağında görülen katarakt doğuştan olabildiği gibi hayatın ilk yıllarında da ortaya çıkabilir” dedi.
Fark edilmesi zordur
Doğumda ortaya çıkan kataraktın konjenital katarakt olarak adlandırıldığını ve annenin gebelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyon, gebelikte kullandığı ilaçlar başlıca nedenler olduğunu anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eyup Özcan, “Ancak bazen de hiçbir neden olmadığı halde bazı çocuklarda yine de “doğuştan katarakta rastlanabilir. Bebek ve çocuklarda olan katarakt yoğun olduğunda dışarıdan bakıldığında dikkatli ebeveynler tarafından fark edilebilir. Ancak çok yoğun olmadığında fark edilmesi zordur” dedi.
Kataraktın belirtileri
Belirtileri arasında sayabileceğimiz özellikler olarak; Bir göz bebeğinin diğerinden farklı olması; Katarakt olan gözün beyaz ve donuk renkte olduğu görünebilir. Diğer bir özellik ise; Göz kayması (şaşılık ); Özellikler bebeklik çağlarında ortaya çıkan göz kaymalarında esas nedenin “Konjenital Katarakt” olabileceği unutulmamalıdır. Bebek ve çocuklarda katarakt varlığının en büyük zararı göz tembelliği yapabilmesidir. Bu nedenle erken tanı ve erken tedavi ile göz tembelliği önlenebilir” diye konuştu.
Tedavi yöntemi cerrahi
Göz Hastalıkları Uzmanı Özcan, kataraktın tek tedavi yönteminin cerrahi olduğunu ifade ederek, “Ameliyatın ne zaman olması gerektiği ancak; kataraktın yoğunluğuna, tek veya çift taraflı olmasına göre detaylı bir göz muayenesinden sonra göz uzmanı tarafından karar verilir; Bütün kataraktlar aynı şekilde olmaz. Genelde bütün lensin bulanıklaşması şeklindedir. Diğerlerinde ise sadece bir bölümde oluşup sonra lensin diğer bölümlerine yayılmaya başlar. Kataraktın gelişmesi yıllar alırken, bazı durumlarda ise bir kaç ay sürebilir. Katarakt iki gözde de aynı anda ama farklı oranda gelişebilir. Doğuştan Kataraktlı çocukların yaklaşık %25 - 50’ sinde Katarakt ile birlikte göz tansiyonlarının olabileceği de unutulmamalıdır.” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *