Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye önem veren İtalya'nın, Gaziantep'e yatırım ilgisinin devam ettiği belirtildi. Yeni bir İtalyan heyeti 3 Şubat'ta Gaziantep'e gelecek. İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili başkanlığındaki heyette, Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Andrea Canepari, İzmir Konsolosu Michele Tommasi, İstanbul'daki Ticaret Ofisi Müdürü Roberto Luongo ve Ankara'daki İtalyan Kültür Enstitüsü Müdürü Angela Tangiangu da yer alacak.
Heyet üyeleri, Ticaret Odası, Sanayi Odası ye Gaziantep Avrupa İş Geliştirme Merkezi ziyaretinin yanı sıra Gaziantep Üniversitesi rektörüyle de görüşerek, üniversitede İtalyan dili bölümü oluşturulması imkanlarını değerlendirecek.
GTO Genel Sekreteri Mesut Ölçal İtalyan heyetle görüşmelerinde işadamları arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirileceği konusundaki çabalarını ve önümüzdeki dönemde hedefledikleri projeleri anlatacaklarını söyledi.
Büyükelçi Marsili'ye bir rapor sunacaklarını belirten Mesut Ölçal, raporda, ilişkilerin yalnızca ekonomi alanında kalmaması gerektiğini, kültürel bağlamda işbirliği ve AB projelerinden yararlanma konusunda da karşılıklı çalışmalar yapılmasını öngördüklerini söyledi. Milano Ticaret Odası ile yapılan anlaşma gereğince GTO bünyesinde İtalyan Ticaret Masası kurduklarını ifade eden Ölçal, "Gaziantepli işadamlarında, İtalyanlar ile nasıl iş yapabileceği konusun da büyük ilgi var. İtalya Masası, onları muhatapları ile bir araya getiriyor" dedi.
Gaziantep'te özellikle lojistik, plastik, makina sanayi, gıda, tekstil, ayakkabı sektörlerin de İtalyanlarla ortak işbirliği ve yatırım için büyük avantaj sunduğunu ifade eden Ölçal, şunları kaydetti: "İtalya'nın konuya çok sıcak baktığını biliyoruz. İtalyan Dış Ticareti Geliştirme Teşkilatı özellikle Türkiye'de yatırım yapacak veya ikili işbirliğine gidecek İtalyan vatandaşlarına iyi boyutlar da parasal destek veriyor. İşadamlarımızın birlikte çalışma düşüncesiyle bunlardan da istifade etmesi gerekiyor."
İtalyan işadamlarıyla ilişkilerin ne zaman yatırıma dönüşeceği sorusuna karşılık Ölçal, şunları söyledi: "Bölgemiz, siyaset ve komşularla ilişkiler açısından biraz kritik bir noktada gözüküyor. O açıdan birtakım çekimserlikler var. Bu konuda hükümetin gerekli önemi göstermesi, yönlendirici olması gerekiyor. Bunları aştığımız zaman, burada herhangi bir konuda sorun olacağını sanmıyorum. İtalyanların, Türkiye'de yatırım yapma amaçları hem Türkiye-AB arasında işbirliği imkanlarının artırılması hem de 3. ülkelere yönelik- çalışmaların birlikte yapılması. Gaziantep, bunun için en elverişli yer."
İtalya ile ilişkilerin geliştirilmesini çok önemsediklerini vurgulayan Ölçal, İtalya’ya davet edilen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkunun 8-9 Mart'ta bu ülkeye yapacağı gezide GTO olarak yer alacaklarını kaydetti.
