ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yesemek’e çevre düzenlemesi yapılıyor

Yesemek’e çevre düzenlemesi yapılıyor
YAYINLAMA: 01 Nisan 2025 / 14.36
GÜNCELLEME: 01 Nisan 2025 / 14.36

İslahiye’ye bağlı Yesemek Köyündeki Yesemek Açık Hava Müzesi'ndeki çevre düzenleme çalışmalarına başkanlık eden arkeolog İlhan Temizsoy, Yesemek'i daha iyi tanıtarak binlerce insanın buraya gelmesini sağlamak istediğini bildirdi. Arkeolog İlhan Temizsoy, Yesemek Açık Haua Müzesi'ndeki heykelleri titizlikle temizlediklerini belirtti.

Zeugma'dan sonra ikinci önemli kültürel zenginliğimiz

Gaziantep Müze Müdürlüğü yaptığı 1988-1989 yıllarında, Yesemek'teki heykellerden çok etkilendiğini belirten Temizsoy, Zeugma'dan sonra ikinci önemli kültürel zenginliği olan Yesemek Açık Hava Müzesinin çevre düzenlemesi, korunması ve tanıtımının daha iyi yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

2004’te 4 bin 500 yerli ve yabancı turist geldi

Yesemek'in yeni tanınmaya başladığı 1988'li yıllarda buraya yüzlerce turist geldiğini, bu gün bu rakamın binlerle ifade edildiğini belirten Temizsoy, "Örneğin 2004 yılında Yesemek Açık Hava Müzesi, 4 bin 500 yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi. 2005 yılında bu sayı daha da artacaktır. Yesemek'i daha iyi tanıtarak binlerce insanın, buraya gelmesini sağlamak istiyorum"

Heykeller temizleniyor

Yesemek Açık Hava Müzesindeki "heykelleri titizlikle temizlediklerini belirten Temizsoy, şunları kaydetti: "Taş heykellerdeki rutubet nedeniyle oluşan yosunları tel fırçalarla temizliyoruz. Bu çalışma sonrasında yeniden doğal renklerine kavuşan heykellerin eğilmesi veya yıkılmasını önlemek için bazı çalışmalar yapıyoruz. ‘Çalışma kapsamında, müzeyi gezecekler için yapılan yolları, merdivenleri ve tesisleri elden geçiriyoruz. Uzaklardan gelen yerli ve yabancı turistleri burada uzun süre tutabilmek, dinlendirebilmek ve olumlu izlenimler edinmiş olarak yolcu edebilmek için bu çalışmaların ihmal edilmemesi gerekiyor."

Alman arkeolog Felix Von Luschan ortaya çıkardı

Gaziantep'in güney batısında, İslahiye İlçesine 23 kilometre uzaklıktaki Yesemek Köyü yakınında bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi'ni, 1890 yılında bölgede yüzey araştırmaları yapan Alman arkeolog Felix Von Luschan ortaya çıkardı. Geçmişi MÖ 1375-1335 yıllarına uzanan ve bilinen en eski açık hava heykel atölyesi olarak tanıtılan Yesemek Açık Hava Müzesinde, sonraki yıllarda Prof. Dr. Bahadır Alkım ve arkeolog İlhan Temizsoy'un yaptığı kazılarda yüzlerce yontu ve heykel taslağı gün ışığına çıkarıldı. Bilimsel kazı ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından açık hava müzesine dönüştürülen Yesemek Açık Hava Müzesi'nde bir heykelin yapılması sırasındaki evreler, örnekleriyle izlenebiliyor. Bilimsel kazı ve araştırmalar sonucunda sfenksler, aslanlar, dağ tanrıları ve çeşitli mimari parçalardan oluşan zengin bir koleksiyona kavuşan ve çevre düzenlemesiyle daha güzel bir görünüm kazanan Yesemek Açık Hava Müzesinin Türk ve dünya turizmine kazandırılması hedefleniyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *