ANASAYFA arrow right Yaşam

Türkiye, bu yıl yüzde 2.5 gelecek yıl yüzde 3 büyüyecek

Türkiye, bu yıl yüzde 2.5 gelecek yıl yüzde 3 büyüyecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.5, gelecek yıl ise yüzde 3 büyüyeceği tahmininde bulundu.
Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.5, gelecek yıl ise yüzde 3 büyüyeceği tahmininde bulundu. Komisyon, Türkiye'nin mali politikasına kısa vadeli semaye akışlarına güçlü şekilde bağlı kalmasından kaynaklanan kırılganlığını azaltıcı yönde “ince ayar” yapması gerektiğini bildirdi. AB Komisyonu, Türkiye için tahmin edilen GSYH büyüme rakamlarının olumlu tarafta olduğunu belirtti. AB Komisyonu, hükümetin Katılım Öncesi Ekonomik Program rakamlarını yaşanan son ekonomik gelişmeler ışığında güncellememesini eleştirdi, “KÖEP tahminleri gerçekçi olmaktan çok süresi dolmuş tahminler gibi görünmektedir” iddiasında bulundu.
Avrupa Komisyonu’nun Makedonya, Sırbistan, Karadağ ve Türkiye için 2014 Katılım Öncesi Ekonomik Programları üzerindeki değerlendirmesi ve ülke tahminleri açıklandı. AB Komisyonu’nun Türkiye değerlendirmesinden satır başları şöyle: 
“-Tahmin edilen GSYH büyümesi olumlu tarafta: Katılım Öncesi Ekonomik Program (KÖEP) yıllık büyümenin 2013’te kaydedilen yüzde 3.’ten, 2014’te yüzde 4’e, 2015 ve 2016’da ise yüzde 5’e çıkmasını öngörüyor. Bu tahmin Türkiye’nin finansal piyasaları ve TL üzerinde Mayıs 2013’te başlayan baskı öncesi akla yakın olabilirdi. Ancak tahmin, Şubat 2014’e uzayan 9 aylık periyottaki piyasa ve politika gelişmeleriyle birlikte paralel olarak gerçekçi olmayan bir hale geldi. İki yıl vadeli gösterge devlet tahvili getirisi yüzde 11’e ulaştı, İstanbul borsası yüzde 30 düştü, Türk lirası avro karşısında yüzde 22 değer kaybetti.
Politika cephesinde ise merkez bankası geçen yaz daha az genişlemeci para politikasına yöneldi, daha sonra Ocak 2014’te iç talebi önemli ölçüde düşürecek şekilde para politikasını kararlı bir şekilde sıkılaştırdı. TL’nin değer kaybının iç fiyatlara etkisiyle hem özel hem kamu tüketimi reel olarak düştü. Tüketim harcamaları, yüksek faiz oranları, hane halkı borçlanmalarını düşürmeye yönelik son makroihtiyati önlemler, bazı dolaylı vergi artışları, negatif servet etkisi ve azalan güven tarafından darbe aldı. İş ortamı, yüksek faiz oranları, borsa düzeltmelerine bağlı yüksek fonlama maliyetleri ve dövizle borçlanan şirketler için kötüleşen bilançolarca frenlendi.”
AB Komisyonu Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.5 büyüyeceği tahmininde bulundu. Bu tahmin KÖEP’te yüzde 4 düzeyindeydi. AB Komisyonu Türkiye’nin gelecek yıl ise yüzde 3 büyüme sağlayacağını tahmin etti. Bu rakam ise KÖEP’te yüzde 5 idi. AB Komisyonu 2016 için bir büyüme tahmininde bulunmadı. KÖEP’e göre ise Türkiye 2016’da yüzde 5 büyüyecek. 
AB Komisyonu işsizliğin bu yıl yüzde 10.5 düzeyinde olacağını tahmin etti. KÖEP’e göre ise işsizlik bu yıl yüzde 9.4 olacaktı. Komisyona göre işsizlik gelecek yıl yüzde 10.4’e düşecek. 
Enflasyonun bu yıl yüzde 7.4 olacağını tahmin eden AB Komisyonu, KÖEP’in yüzde 5.4’lük rakamından yukarıda kaldı. AB Komisyonu enflasyonun gelecek yıl ise yüzde 7.4’e düşeceğini öngördü. 

Cari işlemler açığında AB Komisyonu tahmini ile KÖEP arasında önemli bir fark yer almadı.

AB Komisyonu, Türkiye’nin mali politikasında tasarrufları artırıcı ve dış finansman gereksinimlerini karşılamada kısa vadeli semaye akışlarına güçlü şekilde bağlı kalmasından kaynaklanan kırılganlığını azaltıcı yönde “ince ayar” yapması gerektiğini de bildirdi. 
AB Komisyonu Türkiye hakkında şu tahmin değerlendirmeleri yaptı. “-Makroekonomik senaryo, iç talepçe sürüklenen hızlı bir büyüme ve makro ekonomik dengesizliklerin azaltılmasının iyimser kombinasyonundan oluşuyor. ANKA





Tüketici güven endeksi geriledi
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3.1 oranında azaldı. Nisan ayında 78.5 olan endeks Mayıs ayında 76 değerine düştü. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarını açıkladı. TÜİK, aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimlerini saptadı. Anket sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici Güven Endeksi’nin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.
Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3.1 oranında azaldı. Nisan ayında 78.5 olan endeks Mayıs ayında 76 değerine düştü.
Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi yüzde 4.4 oranında 
azalarak, Mayıs ayında 81.6 değerine düştü. Bu azalış, işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.
Nisan ayında 107 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 4.1 oranında azalarak, Mayıs ayında 102.7 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.
Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.8 oranında azaldı. Nisan ayında 94.9 olan endeks değeri Mayıs ayında 93.1 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi bir önceki aya göre değişiklik göstermedi. Nisan ayında 26.6 olan endeks, Mayıs ayında da aynı değerde kaldı. Bu durum, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre değişmediğini gösterdi.ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *