ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ağlayanın malı gülene hayır etmez

Ağlayanın malı gülene hayır etmez
YAYINLAMA: 31 Ekim 2021 / 17.02
GÜNCELLEME: 31 Ekim 2021 / 17.02
Krizin etkileri ağır şekilde sürerken, aldıkları kredileri ödemeyerek zor durumda kalan, sonuçta menkul ve gayrimenkulleri icra yoluyla satışa çıkarılan mağdurlara bir darbe de bazı avukatlar vuruyor. Vatandaşın icra kanalı ile haraç mezat satışa çıkarılan mallarını bazı avukatların düşük bedelle satın aldığı bildirildi.

Kamu hizmeti yapan avukatların

ticarete girişmesi hoş değil

Kamu hizmeti yapan bir avukatın, vekillerinin veya karşı tarafın zor durumundan yararlanarak ticaret yapmasının uygun olmadığını söyleyen hukukçular, bunun etik olarak da doğru olmadığını, ağlayanın malının gülene hayır getirmeyeceğini, ticareti meslek açısından da hoş olmadığı görüşünü savundu.

Avukat ancak müvekkili

adına ihaleye girebilir

Konu ile ilgili olarak Sabahın sorularını yanıtlayan Baro Başkanı Zafer Okur, avukatlığın bir kamu hizmeti olduğunu belirterek, bir avukatın müvekkili adına icra takibi başlattığında ve bu takip sırasında haczedilen menkul veya gayrimenkulün satışında ihaleye girip müvekkili adına malı alabileceğini söyledi. Bu durumda satın almadan dolayı mülkiyetin müvekkili adına geçebileceğini hatırlatan Okur, “Böyle bir satın alma yasal veya meslek ahlakına aykırı bir davranış değil” dedi, bunun avukatın görevi olduğunu söyledi. Okur, başka dosyada satılan bir malın ihalesine sıradan bir vatandaş gibi katılıp satın alabileceğini, bunun yasalara ve meslek ahlakına aykırı olmadığını belirterek, ihaleye girenlerin sayısının çoğalmasının borçlunun lehine bir durum olacağını kaydetti.

Avukat takip ettiği dosyada malı satın alamaz

Okur, “Ancak böyle bir satın alma sırasında avukatın kendi adına veya hesabına satın alması yasal değil. Meslek ahlakına da uygun değil. Eğer avukat kendi takip ettiği dosyada haczedilen malları şahsi adına alırsa, bu  cezayı gerektirir. Ayrıca böyle olumsuz durumla karşılaşan varsa mutlaka baroya başvursun, başvuru olduğunda konuyu yönetimde değerlendirip disiplin kuruluna sevk ederiz. Çıkan karara göre de gereken yapılır” diye konuştu.

Müvekkilin yazılı olarak satın

alamıyorum demesi gerek

müvekkilin haczedilen malların satışına giremeyeceğini ve satın alamayacağını yazılı olarak avukatına bildirmesi durumunda, avukatın böyle durumda kendi adına ihaleye girip satın alabileceğini de hatırlatan okur, bunda da yasal olarak bir sakınca olmadığını kaydetti. Okur, “Ben şahsen böyle bir ticarete girişmedim, bundan sonra da gelişmem. Çünkü hoş da değil. Böyle bir ticareti şahsen tasvip etmiyorum” dedi..

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *