ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

AKP, 60 bin kırsal kesimin oyuna göz dikti

AKP, 60 bin kırsal kesimin oyuna göz dikti
YAYINLAMA: 14 Nisan 2023 / 19.17
GÜNCELLEME: 14 Nisan 2023 / 19.17
AKP’nin, 25 km mesafedeki ilçelerle, onlara bağlı tüm köyler ve yerleşimleri Büyükşehir belediyelerinin kapsamına alan yasayı meclisten geçirmesi, CHP’de tedirginlik ve kaygı yarattı. Kırsal kesimde güçlü olan AKP’nin, Yasayla birlikte Gaziantep’te 50-60 bin kırsal kesimin oyunu garantilediği belirtildi.

AKP yerel seçimde oylarını artıracak

Yasa ile birlikte Gaziantep’e 25 km mesafedeki Oğuzeli, Yeşildere, Büyükşahinbey, Burç, Aktoprak ve Arıl ilçeleri ile, bu ilçelere bağlı tüm köy ve yerleşimlerde bulunanlar, yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi içinde oy kullanacak. Yasanın tamamen siyasi amaçlarla ve AKP’nin yerel seçimlerde oylarını artırmak amacıyla çıkardığı vurgulanırken, “Bu yasayla, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kırsal kesimden 50-60 bin oy garanti edildi. Çünkü AKP kırsal kesimden oy alarak iktidar olan bir parti ve uygulamaları ne olursa olsun, Tayyip Erdoğan faktörü halk üzerinde halen önemli bir etken” denildi.

CHP yek vücut seçime asılmalı

Gaziantep’te CHP’nin en fazla oy aldığı kesimin kent merkezi olduğuna dikkat çekilirken CHP’li yöneticiler, “Yeni düzenleme sayesinde, AKP yerel seçimlere 50 60 bin oy farkıyla girecek ve CHP’nin işi daha da zorlaşacak. Eğer partinin tüm kesimleri, kırgınlığı, küskünlüğü bırakıp, yek vücut seçimlere asılırsa, bir ihtimal seçim kazanabilir. Aksi takdirde, AKP’nin önünü kesmek mümkün değil. Görünüşe bakılırsa, AKP tüm kentlerde silip süpürecek” diye konuştu.

Gaziantep’te yapılan TMMOB Şehir Plancıları Odası 22. dönem yönetim kurulu toplantısında da yeni yasa gündeme damgasını vurdu.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkan yardımcısı Erhan Demirdüzen, büyükşehir belediyelerinin sınırlarının genişletilmesinin tamamen teknik bir konu olduğunu, bunu göz ardı eden hükümetin amacının siyasi olduğunu vurguladı.

Şehir plancıları Gaziantep’te toplandı

Elektrik Mühendisleri Odası’nda düzenlenen toplantıya TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkan yardımcısı Erhan Demirdizen, Gaziantep Şehir Plancıları Odası İl temsilcisi Şükriye Baysal, yönetim kurulu üyeleri ve şehir plancıları katıldı. Yeni kanun değişiklikleri hakkında bilgi verilirken, yasanın sakıncaları üzerinde de duruldu.

Büyükşehirlerin sınırlarını genişletme teknik bir konu

Şehir Plancıları Odası Genel Başkan yardımcısı Demirdizen, büyükşehirlerin etrafında bulunan belde belediyelerinin kontrolsüz gelişmesi ve kaçak yapılaşmanın yaygın olması nedeniyle böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgularken, “Ancak bu teknik bir konu ve iyi bir düzenlemeyi gerektirir. İktidarın yaptığı düzenleme ise siyasi amaç taşıyor” dedi.

Büyük şehirlerin etrafı kaçak yapılarla dolu

Demirdizen, “Türkiye’de 3003 yüzden fazla belediye var. Bunların büyük bir kısmı siyasi amaçla kuruldu. 16 Büyükşehir belediyesi var. Nüfusun yarısı büyük şehirlerde yaşıyor. Büyük şehirlerin kenar semtlerinde kaçak yapılaşma hızla ilerliyor. Yeni Yasayla bunun önlenmesi zor. Yasaya göre, belirlenen mesafe içerisinde kalan yerler Büyükşehir belediyesine devredilecek. Fakat buralarda turizm alanları, kaçak sanayi alanları, dere, çay, ova, dağlık bölge her şey var. Onun için büyük şehirlerin sınırlarını genişletme işi tamamen teknik bir çalışmayı gerektirir. Yasa ile devletin küçültülmesi hesaplanıyor. Yanlış düzenleme büyük şehirlerin planlı şekilde büyümesinin önünde engel. Güçlü kamu otoritesi, O güçlü yerel yönetimlerden geçer. Türkiye’nin acil ihtiyacı kamu hizmetlerini zayıflatmak değil, onu artırmaktır. Kamu hizmetini zayıflatmak bir devlet politikası olamaz. Siyasetin ticarete dönüşmesinden kaygı duyuyoruz. Geçmişteki imar planları düzenlemeleri rahatça tartışılır, ona göre hazırlanırdı. Şimdi böyle bir fırsat verilmiyor” diye konuştu.

Hazine arazilerinin satışı kentlerin geleceğini ipotek altına alıyor

Gaziantep Şehir Plancıları Odası İl temsilcisi Baysal, her imar affı düzenlemesini bir sonraki imar affının gerekçesi haline geldiğini açıkladı. Kaçak yapı alanlarının sadece gecekondulardan oluşmadığını, buralardaki yapı ve arsaların arazi mafyasının elinde bulunduğunu, imar affı ile işgalcilerin, yağmacıların ve kayıt dışı sektörün ödüllendirildiğini belirtti.

Kamu arazilerinin varlığının, kentsel gelişmelerin planlı olarak yönlendirilmesinde, sağlıklı kent parçalarının yaratılmasında, kentleşmenin maliyetinin azaltılmasında düşük gelirli toplumsal grupların desteklenerek, gecekondulaşmanın önlenmesinde sağlıklı planlamanın önemli bir araç olduğuna dikkat çeken Baysal, “Hazine arazilerinin kısa vadeli ekonomik çıkarları uğuruna elden çıkartılması, uzun vadede kentsel çevre üzerinde olumsuz etki yapacaktır. Hazine arazileri satışı kentlerin geleceğini ipotek altına alacaktır. Bundan öncekiler gibi bu imar affı da ülkemizde yaşanan deprem felaketini göz ardı ederek, yeni felaketlere davetiye çıkarmaktadır” dedi.

Yeni yasa ile altı belediye Büyükşehir’e katılıyor

Merkezi ve yerel yönetimler arasındaki bağların kopmaya başladığına dikkat çeken Baysal, “Eş güdüm ve yönlendirmeden söz etmek güç olduğu gibi, etkin ve verimli denetim de ön görülmemektedir. Bu düzenlemelerle halkın ihtiyaçlarına ve kamu yararına hizmet edilmiyor. Kamu hizmetlerinin halkın çıkarı doğrultusunda gerçekleştirilmesi, sosyal adaletin sağlanması için yaşanabilir kentler yaratılması için plancılara çok büyük görev düşüyor. 16 Büyükşehir belediyesinin sınırında genişleme yapmayı öngören yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylandı. Buna göre nüfusu 1 milyonun altındaki büyük şehirlerin belediye sınırları kent merkezinden 25 km yarıçapındaki alan sınırı olarak belirlendi. Yasaya göre, Gaziantep Büyükşehir belediyesi sınırları içine Oğuzeli, Yeşildere, Büyükşahinbey, Burç, Aktoprak ve Arıl belediyeleri dahil edildi. Onaylanan bu yasa prensip olarak doğru. Ancak hangi şekilde hangi belediyelerin ve ilçelerin Büyükşehir sistemine bağlanması gerektiği tamamen teknik bir konu. Ülkemizin geleceği, toplum ve kamu yararı adına düzenlemeler konunun uzmanı ve ilgili meslek odalarının görüş ve önerileri ışığında, kamuoyunun desteğini alarak yapılmalı. O zaman her türlü sorunun altından kalkılır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *