ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Anız, toprağı tavlı tutar topraklarımızı yakmayın

Anız, toprağı tavlı tutar topraklarımızı yakmayın
YAYINLAMA: 22 Mart 2022 / 14.04
GÜNCELLEME: 22 Mart 2022 / 14.04
Yetkililer anız yakılmaması konusunda yine uyardı… Dinleyen olursa…

Anız yakmamanın tarla üzerinde çok yönlü faydasına dikkat çeken yetkililer, hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan anızın toprağı tavında tuttuğu ve özellikle meyilli arazilerde su ve rüzgâr erozyonunu engellediğini vurguladı.

Mülki amirler ve muhtarlar sorumlu tutulacak

İl Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioglu, ülkemizde anız yakılmasının zararlarının önlenebilmesi için anız ve yol kenarlarındaki boş alanlarda kuru ot yakılmasının yasaklandığını, yasakların düzenli şekilde uygulanması ve takip edilmesinden ilçelerdeki mülki amirler, kolluk kuvvetleri ve köy muhtarlarının sorumlu olduğunu açıkladı.

Çiftçiler sürekli uyarılıyor

30 Mayıs tarihlerinde mahalli çevre kurulunda alınan yasaklama kararının tüm yetkili kurumlara iletildi, bu bildirim sonucunda kasabalarda ve köylerde Kaymakamlıklar, belediye başkanlıkları, köy muhtarlıkları aracılığıyla belediye hoparlörü ve köy camileri hoparlöründen yapılan uyarılarla çiftçinin bilgilendirmeye çalışarak, yasal olmaya davet edildiği söylendi.

Çiftçi toprağın veriminin

artacağını zannediyor

Çiftçiler tarafından bazı yararı umularak özellikle toprak işlemeyi kolaylaştırma, böcek ve diğer zararları yok ederek hastalıkları önleme ve toprağın verimliliğini artırma gerekçeleri ile geçmişten beri hasat sonunda tarlada kalan ürün atıkların yakılmasının adet haline geldiğini dikkat çeken Niziplioglu, “Oysa ki toplum yaşamımızdaki bir çok şey gibi, bu uygulamada yanlış ve kulaktan dolma bilgilere dayanmak da ve sonuçta görünür ki faydanın ötesinde uzun vadede yıkıcı zararlara neden olmaktadır” diyerek çiftçileri bir kez daha uyardı.

Uyarılara rağmen halen

anız yakan çiftçiler var

Çiftçilerin verilen bilgileri göz önüne alarak bu yanlış uygulamadan vazgeçmesini öneren Niziplioğlu, son yıllarda giderek artan uyarılara karşın, çiftçiler arasında halen anız yakanlara rastlandığını hatırlattı. Anız yakılmasını önlemek amacıyla 2002 yılında 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca toplam 2 milyar TL ceza uygulandığını kaydeden Niziplioğlu, 2003 yılı ceza cetveli uyarınca, gerçek kişilere 4 milyar, kuruluş ve işletmeleri ise 10 milyar ceza uygulanacağı vurgulandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *