ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Atatürk’te bu evde konakladı

Atatürk’te bu evde konakladı
YAYINLAMA: 17 Şubat 2022 / 14.23
GÜNCELLEME: 17 Şubat 2022 / 14.23
1856 yılında Ermeni Sarraf Karanazar Nezaretyan tarafından iki katlı olarak inşa edilen bu konak, bir dönem İran Ticari Konsolosluğu, kubbeli odası da bir dönem kilise olarak kullanıldı.

Resmi olmayan bilgilere göre ise, büyük Önder Atatürk Gaziantep’e geldiğinde bu konakta ağırlandı. Tarihi konak Gaziantepli Ermenilerin Halep’e gönderilmesinin ardından zengin bir Antepli tarafından satın alındı.

Şimdi gençlere hizmet ediyor

İkinci Dünya Savaşı sıralarında yaklaşık on yıl süreyle jandarma karakol komutanlığı olarak kullanılan muhteşem konak, bir dönem boş olarak bırakıldıktan sonra şimdiki sahibi Abdulkadir Kimya tarafından satın alındı. Bir grup üniversite öğrencisi konağı kiralayarak, restore ettirdi. Şimdilerde Salih Koçan ve Nurcan Görür tarafından papirüs kafe adıyla hizmete açıldı. Gaziantep Üniversitesi resim bölümünde okurken duvar resimleri konulu bir tez hazırlayan Erol Kalender’in kitabında da kesin olmamakla birlikte konaklı ilgili bilgilerin yer aldığı belirtilirken, 1894 yılında Karanazar Nezaretyan konağının karşısına on odalı bir konak daha yapıldığı, konaklarının altında su kuyusu bulunduğu belirtiliyor.

Ermeniler sanata önem veriyordu

Bey Mahallesinde Ermenilere ait tüm evlerin altında birbirine bağlanan tüneller olduğu, herhangi bir baskın sırasında bu tünellerin kullanıldığı belirtilen kaynaklara göre, kurtuluş savaşı öncesinde Gaziantep yöresinde yaşayan Ermenilerin ticaret, zanaat ve sanatta ilgilendikleri, müslümanların ise genellikle tarımcılık ve hayvancılık yaptığı biliniyor. Kara nazar konağının altında bulunan ve yaz aylarında yiyeceklerin korunması amacıyla kullanılan soğuk hava deposunun da jandarma karakolu olarak kullanıldığı dönemde zindan olarak görev yaptığı belirtiliyor.

Resimlerin üzeri yeşil boya ile kapatıldı

Antep harbinden sonra Gaziantepli Ermenilerin Halep’e gönderilmesinin ardından içleri birbirinden güzel elişi ve resimlerle süslü Ermeni konaklarına müslümanların el koyulan konaklardaki duvar resimlerinin gavur işi diye üzerlerinin zamanla yeşil boya ile kapatıldığı kaydedilirken, kültüre ve sanata duyarlı insanların yıkılmaya yüz tutan eski Gaziantep evlerine sahip çıkması istendi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *