ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bacasız sanayinin önemi anlaşılmıyor

Bacasız sanayinin önemi anlaşılmıyor
YAYINLAMA: 10 Ağustos 2021 / 13.27
GÜNCELLEME: 10 Ağustos 2021 / 13.27
Kalkınmayı hedef edinen ülkelerin bacasız sanayi olan turizme gereken önemi vermek zorunda olduğuna dikkat çeken turizmciler, yeni hükümetten, yıllardır çıkarılamayan Turizm ve Seyahat Acenteleri Kanunu’nun çıkarılması suretiyle sektörün önünü açmasını istedi.

TURSAB GAP BYK Başkanı M. Cihat Gürüz, göreve geldikten sonra ilk olarak bölgedeki GAP BYK’ya bağlı seyahat acentelerinin temsilcilerini toplayarak fikir alış verişinde bulundu ve sorunların çözümünü tartıştı. Gürüz, sektörde yetişmiş kalifiye eleman ve yabancı dil bilen bölgesel rehber sorunu bulunduğunu ve bunun öncelikli olarak çözümlenmesini isterken, ulusal rehber yerine bölgesel rehber uygulamasına geçilmesi gerektiğini açıkladı. Rehber sorununun önemli olduğunu hatırlatan Gürüz, kurs açılmadığı için rehber yetiştirilemediğini, bu nedenle de az sayıdaki rehberin çok yüksek ücret talep ettiğini ve bunun acenteler için sıkıntı verdiğini kaydetti. Bölgesel rehber sıkıntısını belgesiz kişilerle çözmeye çalıştıklarını, bunun da faydalı olmadığını hatırlatan M. Cihat Gürüz, turizm acenteleri için bölgesel rehber konusunun önemine dikkat çekerek, soruna en kısa zamanda çözüm bulunmasını istediklerini söyledi.

Türkiye'nin turizm potansiyelini tam anlamıyla değerlendiremediğini ifade eden Gürüz, “Turizm bir hizmet sektörüdür. Bu nedenle kalifiye eleman çok önemli. Fakat Türkiye’de bu konu çok ihmal edilmiş. Tarihi yerleri turiste cazip hale getiremiyoruz. Tarihi yer ve eserlerin gerekli bakım, onarım ve restorasyonu yapılmıyor. Çok ilgisiz kalınıyor. Seyahate gelen insan para harcamak istiyor, ama biz ona bu parayı harcatmıyoruz. Yıllardır gelen turisti hep misafir olarak ağırladık ve giderken de kendi cebimizden hediyesini alıp gönderdik. Bu alışkanlığı daha yeni üzerimizden atıyoruz. Yöresel ürünleri cazip hale getirip yeterince tanıtıp, pazarlayamıyoruz” dedi.

Gürüz, “Örneğin Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi üç büyük dinin merkezi’ dedi. Burada inanç turizmi son derece faydalı olur, ama bu konuda atılan bir adım yok. Kiliseler, cami veya başka amaçlarla kullanılıyor” dedi. Gürüz, bir zamanlar terör olaylarının şimdi ise Irak’a yönelik olası bir savaşın bölgedeki turizmi olumsuz yönde etkileyeceğini, bu nedenle bölgede savaşa karşı olduklarını kaydetti. Göreve geldiklerinden bu yana korsan yolla kaçak hacı taşımanın önüne geçtiklerini açıklayan Gürüz, Diyanet ile işbirliğine giderek acentelere destek olunduğunu ve ekip olarak çalışmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *