ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Beyin kirliliğine izin vermeyin

Beyin kirliliğine izin vermeyin
YAYINLAMA: 20 Kasım 2023 / 15.04
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2023 / 15.05

Toplumda okuma alışkanlığı yerleşmediği gibi çocuklara da okuma alışkanlığı kazandırılmadığını belirten Şahinbey Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yüksel Polat, çocuklarda meydana gelen beyin kirliliğinin önlenmesi ve okuma alışkanlığı kazandırılması yönünde ailelere ve öğretmenlere büyük görev düştüğünü söyledi.

Okuma alışkanlığı kazanan toplumlar gelişebilir

“Aileler ve öğretmenler çocuklara okuma alışkanlığını kazandırmak yönünde ciddi bir gayret sarf etmeli” diyen Polat, “Öğretmenler ve aileler, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak yönünde sorumlu olduklarını unutmamalı. Çocukların beyinlerinin kirlenmesini izin vermemeliler. Şu anki çocuklar bir bakıma şanssız, televizyon ve bilgisayarla çocukların beyinleri kirleniyor. Yaratıcılıkları, üretkenlikleri, hayal güçleri azalıyor. Bu anlamda aileler ve öğretmenler çocukları doğru yönlendirmeli ve onlara zaman ayırmalı” dedi.

Gelişmiş ve çağdaş toplumlarda çocukların beyin kirliliğinden zarar görmemesi için birtakım tedbirler alındığını belirten Polat, “Gelişmiş toplumlar bunun önlemini almış. Çocuklara görsel iletişim araçlarından hizmet almanın yanı sıra beyinlerini besleyecek olan kitaplardan asla koparmamış ve onlara okuma alışkanlığı kazandırmış” diye konuştu.

Kütüphane 7’den 70’e herkese açık

Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi’nin her kesimden ve her yaştan insana açık olduğunu belirten Polat, “Kütüphaneden yararlananlar arasında tam olarak yaş grubu belirlemek doğru bir tespit olmaz. Belli dönemlerde ilköğretim ve lise öğrencileri çoğunlukta olmak üzere her kesim ve yaştan insan kütüphaneden faydalanıyor. Kütüphanemize 7’den 70’e kitapları ve okumayı seven herkes geliyor” şeklinde konuştu.

189 bin 900 kişi kütüphaneden yararlandı

Polat, dört aylık dönemde 190 bin okuyucunun kütüphaneyi ziyaret ettiğini, bunların yanı sıra 600 kişinin de üyelik yoluyla kütüphaneden kitap alarak bulunduğu yerde zamanını değerlendirdiğini söyledi. Balıklı Çocuk Kütüphanesi’nin de kendi binalarına taşınmasıyla birlikte Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi’nin Gaziantep’in en büyük ikinci kütüphanesi olduğunu belirten Polat, “Kütüphanemizde güncel ve eski olmak üzere hemen herkesin yararlanabileceği tüm kitaplar mevcut. Mevcut kitaplarımızın yanı sıra zaman zaman Valilik ve Kültür Bakanlığı kitap ilavesi yapıyor. Ayrıca bazı okuyucularımız da kitap bağışlayarak kütüphanemizin zenginliğine katkıda bulunuyor. Şu anda herkese ve her kesime hitap edebilecek 16 bin kitap var. Burası adının anlamını yerine getiren gerçek anlamda halk kütüphanesi” şeklinde açıklama yaptı.

Her kesime hitap edecek 16 bin kitap var

Kütüphanenin öğrencileri üniversite sınavına hazırlamada da büyük katkısı olduğunu, kütüphanede sınavlara hazırlanan öğrencilerin büyük bölümünün başarılı olduğunu belirten Polat, “Burada çalışıp üniversiteyi kazanan öğrencilerimizin büyük bölümü bizi unutmuyor. Tatillerde ve okulları bitince gelip bizi ziyaret ediyorlar. Diğer arkadaşlarıyla görüşüyorlar. Burada çalışan öğrencilerin büyük bölümü üniversite sınavını kazanıyor. Çünkü 8 saat rahat bir ortamda çalışmak insanların performansını arttırıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *