ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çiftçi nereye, ne ekeceğini ve ne kadar ekeceğini bilmiyor

Çiftçi nereye, ne ekeceğini ve ne kadar ekeceğini bilmiyor
YAYINLAMA: 04 Nisan 2022 / 13.26
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2022 / 13.26
Bakanlık Müsteşar Uzunlu: Türkiye reformları yapamadığı için krizlerle karşı karşıya kalıyor

Türkiye’nin sosyal, ekonomik, teknolojik, politik altyapı reformlarını istenilen seviyelerde yapamadığı için ekonomik krizlerle karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen küreselleşme ve Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde Türk Tarım Politikaları Sempozyumu’nda, özellikle 1990 yılların başından itibaren bu değişim ve dönüşümler yapılmadığı için son yıllarda yaşanan krizler yüzünden IMF’ye ve Dünya Bankası ile güçlü ekonomiye geçiş programı imzaladığı vurgulandı.

Tarım sektörü tartışılıyor

Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda dün başlayan ve yarın sona erecek küreselleşme ve Avrupa Birliği ile Bütünleşme Sürecinde Türk Tarım Politikaları konulu sempozyum dün dört oturum halinde gerçekleşti. Sempozyum nedeniyle salonda bazı firmalar ile turizm müdürlüğü stant açtı. Birinci oturumun başkanı Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülcan Eraktan, tarım politikalarının sorunların çözümünde yetersiz kaldığını belirterek, tarımda yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini açıkladı.

Uluslararası sermaye

artık sınır tanımıyor

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Uzunlu, Avrupa Birliği ile ilgili sürecin ivme kazandı ulusal program ve katılım ortaklığı belgesinin yeniden ele alındığı şu günlerde küreselleşme ve Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde böyle bir sempozyumun Gaziantep’te düzenlenmesinin önemli olduğunu açıkladı. Tarım Bakanlığı olarak, kamu yönetimine sivil toplum örgütlerinin katılımına büyük önem veren, sorunları iş dünyası, meslek odaları, çiftçi ve üniversitelerle birlikte çözme gayreti içerisinde olduklarını açıklayan müsteşar Uzunlu, küreselleşmenin tüm hızıyla devam ettiğine dikkat çekti.

Küreselleşme karşı

koyamayacağımız bir olgu

Küreselleşme ile birlikte uluslararası sermayenin de sınır tanımadığını belirten Uzunlu, gümrük duvarlarının ortadan kalkmaya başladığı, piyasa ekonomisinin yaygınlaştı rekabetin çok önem kazandığı günümüzde bölgeselleşme ve bölgesel birlikteliklerin ve uluslararası kuruluşların daha da etkinleştirin görüldüğünü açıkladı. Uzunlu, “Küreselleşme ister karşı çıkalım, ister destekleyelim, karşı koyamayacağımız bir olgu. Bu konuda ulus devletlerinin çok daha dikkatli ve çok daha akılcı politikalar uygulayarak küreselleşmeden olumlu etkilenmesi gerçekleştirilebilmeli” dedi.

Uzunlu, “Ekonomik, politik, sosyal, siyasal kurumsal dönüşüm ve değişimi sağlayan ülkeler küreselleşmeden olumlu etkilenecektir. Türkiye özellikle 1990 yılların başından itibaren bu değişim ve dönüşümü yapamadığı için son yıllardan ekonomik krizlerle yüz yüze kalmış, IMF ve Dünya bankası ile güçlü ekonomiye geçiş programı imzalanmıştır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *